Migranter sitter på bakken på Lampedusa den 15. september 2023. Foto: Valeria Ferraro / AP / NTB.

Italia respekterer ikke Dublin-avtalen og derfor vil Tyskland inntil videre ikke ta imot flere flyktninger derfra, sier den tyske innenriks­minister Nancy Faeser til den tyske tv-kanalen ZDF i kjølvannet av den voldsomme migrasjons­strømmen til den italienske øya Lampedusa.

Nå avventer den tyske regjeringen at Italia kommer Tyskland i møte, sier Faeser, som altså anklager Italia for ikke å respektere den i praksis sovende avtalen som regulerer hvor i Europa en asylsøknad skal behandles. Det er i utgangspunktet asylsøkerens første ankomstland i vår verdensdel, men prinsippet er systematisk blitt fraveket i en årrekke.

Samtidig opplyser en talsperson for det tyske utenriks­departementet til det italienske nyhets­byrået ANSA at den tyske regjeringen nå vil finansiere en ikke-statlig organisasjon (NGO) som driver redningsarbeid «til havs». Det handler åpenbart om Middelhavet, der NGO-er fra flere land i mange år har plukket opp migranter og transportert dem til Europa, fremfor alt til Italia.

Ifølge det tyske utenriks­departementet har regjeringen i Berlin mottatt en rekke søknader om finansiering, og talspersonen forteller til ANSA at to søknader allerede er godkjent og at pengene vil bli utbetalt snarest. «Det handler om et prosjekt for å hjelpe mennesker i Italia som er blitt reddet til havs, og et prosjekt fra en NGO om tiltak for rednings­arbeid til havs», heter det fra departementet.

Den italienske stats­ministerens kontor reagerer med forbløffelse på signalene fra Tyskland, og varsler at det umiddelbart vil ta kontakt med tyske myndigheter for en avklaring. Hvis Tyskland skulle finansiere en NGO i Italia, ville det være en alvorlig anomali i forholdet mellom to europeiske stater, heter det fra Chigi-palasset i Roma.

Migrasjonsspørsmålet truer med å oppløse EU, sier unionens høye representant for utenriks­politikk Josep Borrell i et intervju med The Guardian.

“Migration is a bigger divide for the European Union. And it could be a dissolving force for the European Union.” Despite establishing a shared common external border, “we have not been able until now to agree on a common migration policy”, he said.

EUs utenrikssjef konstaterer at noen EU-land ikke vil ha migranter:

He attributed this to deep cultural and political differences inside the EU: “There are some members of the European Union that are Japanese-style – we don’t want to mix. We don’t want migrants. We don’t want to accept people from outside. We want our purity.”

Idet han viser til befolknings­utviklingen i Europa, hevder Borrell at verdensdelen trenger migranter for å overleve.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.