Migranter i en gummibåt utenfor kysten av Libya er i ferd med å bli plukket opp av det norske skipet «Ocean Viking» den 18. februar 2020. Foto: Hannah Wallace Bowman / Leger Uten Grenser via Reuters / NTB scanpix.

Nærværet av NGO-skip utenfor kysten av Libya har resultert i koordinerte utfarter av migrantbåter fra det nordafrikanske landet. Det går frem av en intern rapport fra en analysegruppe på migrasjonsfeltet utgått fra tysk politi, etterretning og utenrikstjeneste som Die Welt har fått innsyn i.

Gruppen, som kalles Gemeinsames Analyse- und Strategiezentrum Illegale Migration (Gasim), og bygger sine analyser på informasjon fra en rekke tyske etater, fastslår i rapporten at økningen i migrasjonstrafikken blant annet avhenger av at private redningsfartøy befinner seg i nærheten.

Både migranter og menneskesmuglere har opplyst at smuglere bruker funksjonene for sporing av skip som tilbys av flere nettsteder. I noen tilfeller kontaktes også NGO-skipene direkte ved hjelp av satellittelefon. Mer enn to tredjedeler av migrantene som kommer til Italia eller Malta fra Libya, gjør det med NGO-skipenes hjelp.

Den tyske rapporten ble offentliggjort omtrent samtidig som EUs innenriksministre tirsdag drøftet situasjonen i Middelhavet under en videokonferanse.

Der gjorde Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) et forgjeves forsøk på å få flere EU-stater eller Frankrike. Luxembourg, Irland og Portugal med på en fordelingsordning for migranter som plukkes opp i Middelhavet. Seehofer konstaterte i den forbindelse at 40.000 asylsøkere er kommet til Tyskland hittil i år.

De andre EU-statenes motvilje mot å dele migrantbyrden beror blant annet på at mer enn 80 prosent av migrantene som har krysset Middelhavet de siste årene, ikke har noe som helst grunnlag for å få asyl i Europa, men snarere var kommet til verdensdelen av økonomiske grunner.

Trafikken til Europa er ikke desto mindre klart lavere nå enn for bare to år siden. Noe av grunnen er at både den sittende og den forrige italienske regjeringen har styrket den libyske kystvakten, som stanser flesteparten av migrantene og tar dem med tilbake til Libya før de kommer så langt ut fra kysten at et NGO-skip når frem til dem først.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.