Omlag 35 nautiske mil fra Libya har en migrant hoppet ut av gummibåten han befant seg i, mens NGO-skipet «Sea Watch-3» er like i nærheten den 18. oktober 2021. Foto: Valeria Mongelli / AP / NTB.

Libyas direktorat for bekjempelse av ulovlig migrasjon planlegger å sette opp et avansert system for overvåkning av kysten med sikte på å bekjempe migranttrafikken ut av landet, melder Africa Intelligence.

As we understand, under the supervision of Libya’s interior minister Khaled Mazen, the Libyan Directorate for Combating Illegal Migration (DCIM) is preparing to officialy invite several defence companies to Libya by the end of the month where they could present their equipment that would be used to secure the country’s 1,800km long coastline.

Det planlagte systemet omfatter radarer, droner og avskjæringsfartøy, og prosjektet, som har en estimert kostnad på 500 millioner dollar, har vakt interesse hos leverandører av forsvarsteknologi i Italia, Storbritannia og USA.

Det libyske prosjektet har full politisk støtte i Italia, som tidligere har bidratt både med patruljefartøy og opplæring av personell i det nordafrikanske landet. I 2017 undertegnet Libya og Italia en avtale om bekjempelse av ulovlig migrasjon.

Ifølge Africa Intelligences kilder har Italia forsøkt å skaffe støtte til finansiering av det libyske overvåkningssystemet hos EU.

According to our sources, in early November Italian representatives took advantage of a Coreper (Permanent Representatives Committee) meeting to press for more European funding, particularly from the European Union’s Emergency Trust Fund for Africa (EUTF), which funds programmes to fight illegal immigration on the continent.

Det italienske initiativet ventes imidlertid å møte kraftig motstand i Brussel, der EU-kommisjonen allerede har avvist å bidra til å finansiere bygging av grensestengsler på Polens grense mot Hviterussland.

Både NGO-er og flere EU-parlamentarikere mener nemlig at det er galt å holde igjen migranter i Libya, blant annet på grunn av forholdene i interneringsleire for migranter der til lands.

Finansieringen kan dermed bli stanset av formalistiske grunner, som at det ikke tilkommer EU å bygge et overvåkningssystem utenfor unionen, selv om den tidligere har finansiert libysk redningstjeneste. Noe av teknologien som brukes i overvåkningsdroner, kan også være omfattet av våpenembargoen mot Libya.

Italia vurderer derfor å finansiere det planlagte systemet selv, skriver Africa Intelligence.

Mer enn 60.000 båtmigranter har hittil i år steget i land i Italia.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.