En tunisisk soldat står på en sanddyne nær Tunisias grense mot Libya. Foto: Benjamin Wiacek / AP / NTB.

USAs justisdepartement har besluttet å hjelpe Tunisia med å installere seks overvåknings­ballonger for å sikre Tunisias porøse grense mot Libya.

Initiativet skjer i forbindelse med et av departementets internasjonale programmer, melder Africa Intelligence.

The US Department of Justice (DoJ) has decided to boost the number of surveillance balloons it is installing in Tunisia under its ICITAP programme (International Criminal Investigative Training Assistance Program) aimed at securing the very porous border with Libya.

Prosjektet for elektronisk overvåkning av grensen mellom Tunisia og Libya, hvor det bare er i nord at det finnes fysiske grense­stengsler, ble startet i 2019, og finansieres av Pentagon

Opprinnelig ble det planlagt å installere to overvåknings­ballonger, men antallet er nå altså økt til seks. Prisen for det hele forventes å bli ca. 20 millioner dollar.

Økt grensesikkerhet på den tunisisk-libyske grensen er egnet til å redusere migrasjons­trafikken til Europa ut fra Tunisia, der avstanden til Sicilia og Lampedusa i Italia er kortere enn i Libya.

Trafikken ut fra Tunisia har vært klart mindre enn fra Libya, all den tid veien til havnene i Tunisia er lengre og mer strabasiøs hvis man kommer langs migrasjons­rutene fra Afrika sør for Sahara.

I Libya har myndighetene på sin side et samarbeid med EU generelt og Italia spesielt om å bekjempe ulovlig migrasjon ut fra det nord­afrikanske landet.

Men til tross for at trafikken der er større, har Brussel signalisert at unionen ikke er interessert i å finansiere et avansert system for overvåkning av den libyske kysten med sikte på å bekjempe migrant­trafikken derfra.

 

Libya vil stanse migranter med overvåknings­system, EU vil ikke finansiere

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.