Amfibieskipet «San Giorgio». Foto: Italias forsvarsdepartement.

Italias sjøforsvar har i hemmelighet sendt ambifiekrigsskipet «San Giorgio» til Libya for å hjelpe den libyske kystvakten med å bekjempe den ulovlige migrasjonen fra det nordafrikanske landet, avslører La Repubblica.

Den italienske avisen kom på sporet av det i utgangspunktet hemmelige oppdraget etter at et Twitter-bilde av skipet liggende til kai i Tripoli ble kommentert av en amerikansk utenrikspolitisk analytiker.

Skipet det handler om, har et helikopterdekk som gjør det enklere å overvåke trafikken til havs, og flere containere med data- og kommunikasjonsutstyr som offisielt skal «forbedre navigasjonssikkerheten i Middelhavet, særlig i Siciliastredet», det sistnevnte en geografisk betegnelse som feilaktig er blitt benyttet offisielt om operasjoner der migranter er blitt plukket opp rett utenfor kysten av Libya.

I henhold til La Repubblicas undersøkelser er skipets oppdrag å styrke den libyske kystvaktens kapasitet til å bekjempe den ulovlige migrasjonen, en oppgave som lenge har vært komplisert på grunn av kamphandlinger i Libya og det tyrkiske nærværet i landet.

For den italienske regjeringen er båtmigrasjonen et politisk problem, og under en konferanse om Libya i Paris i november sa Italias statsminister Mario Draghi at den stadige tilstrømningen av migranter til landet er uholdbar.

63.000 migranter er kommet sjøveien til Italia i år. Det er dobbelt så mange som i fjor, og seks ganger så mange som i 2019, da Matteo Salvini var italiensk innenriksminister.

Den italienske marinens samarbeid med kystvakten i Libya er blitt sterkt kritisert av Matta Weihe, som er talsperson for den tyske NGO-en Sea Watch, skriver Tagesschau.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.