Justispalasset på Piazza Cavour i Roma, hvor den italienske kassasjons­domstolen holder til. Foto: MrPanyGoff / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Å overlate migranter til den libyske kystvakten, eller hjelpe den med å avskjære migranter som har lagt ut fra Libya, er straffbart – det fastslår den italienske kassasjons­domstolen, som omtrent tilsvarer vår Høyesterett, i en fersk kjennelse.

La Repubblica og en rekke andre italienske medier melder om kjennelsen.

Saken som ble brakt inn for Italias høyeste domstol, vedrører en hendelse fra 2018, der det italienske oljesupply-skipet «Asso 28» hadde kommet ca. hundre migranter i en gummibåt til unnsetning i Middelhavet, for deretter å bringe dem tilbake til Libya og overlate dem til den libyske kystvakten. Italias regjering ved daværende innenriks­minister Matteo Salvini overlot koordineringen av operasjonen til libyerne.

Libya er i henhold til den europeiske menneskeretts­konvensjonen ikke en trygg havn, og det å overlate migranter til Libyas kystvakt er derfor ensbetydende med å overlate hjelpeløse personer til seg selv i en farlig situasjon, heter det i premissene for kjennelsen fra italiensk høyesterett, som presiserer at personene det gjelder, skal bringes til en trygg havn.

At migranter selv ofte risikerer livet for å komme seg fra andre land til Libya, og ikke sjelden har bodd og arbeidet der i lang tid før de kommer seg med en migrantbåt ut på Middelhavet, tillegges i denne sammenheng ingen vekt. Til grunn legges det i stedet at det finnes libyske migrantleirer der det skjer menneske­retts­brudd.

Utfallet av denne saken, der kapteinen på «Asso 28» er blitt funnet skyldig i en straffbar handling, ventes å danne presedens i lignende saker for italienske domstoler.

Dommen, som stadfester en kjennelse fra domstolen i Napoli fra 2021, griper også rett inn i såvel Italias som EUs migrasjons­politikk, der både Roma og Brussel har samarbeidet med Libya om migrasjons­kontroll, og Italia dessuten har bistått den libyske kystvakten med materiell og opplæring.

En mulig konsekvens av dommen er dermed et ras av søksmål mot Italia og en mulig ugyldiggjøring av avtalen om migrasjons­kontroll mellom Italia og Libya, potensielt også retts­forfølgelse av de italienske regjeringene som har inngått eller fornyet dem.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.