Den tunisiske kystvakten har brakt druknede migranter til havnen i Sfax den 24. desember 2020. Foto: Houssem Zouari / AP / NTB.

Antallet migranter som avskjæres i forsøk på å nå den italienske øya Lampedusa fra Tunisia, har økt kraftig etter at Tunisia og Italia i juni inngikk en avtale om bekjempelse av ulovlig migrasjon og retur av illegale migranter.

Det viser tunisisk statistikk som er omtalt i Le Figaro.

I henhold til disse tallene har 19.500 båtmigranter blitt stanset og tatt med tilbake til Tunisia i løpet av årets første måneder, og trenden er stigende, skriver den franske avisen.

Den bilaterale avtalen mellom Tunisia og Italia ble inngått etter den italienske innenriksminister Luciana Lamorgeses besøk i Tunisia i mai.

Sist helg stanset den tunisiske kystvakten seks båter med 125 migranter om bord, hvorav 112 fra Afrika sør for Sahara, som høyst sannsynlig ville til Lampedusa. Ifølge Tunisias innenriksdepartement ble forsøkene avverget av myndighetene i Monastir, Sfax, Sousse og Nabeul.

Lampedusa ligger kun 140 kilometer øst for kysten av Tunisia, og overfarten langs denne ruten er således fristende for migranter som vil til Europa.

Heller ikke denne ruten er ufarlig for mindre farkoster, og fra tid til annen drukner migranter også her. Fire personer er bekreftet omkommet og 19 er savnet etter at en migrantbåt sank øst for Tunisia den 16. oktober, skriver Le Figaro.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.