En reporter tilknyttet BBC har vært på patrulje med Tunisias kystvakt i 24 timer. I løpet av denne tida stoppet de ni båter med illegale migranter på vei mot Europa.

Den tunisiske kystbyen Sfax ligger mindre enn 200 km over Middelhavet fra den italienske øya Lampedusa. Tunisia er blitt et transittknutepunkt for ulovlige innvandrere fra nesten hele Afrika og Midtøsten som ønsker å reise illegalt til Europa.

I juli tilbød EU-kommisjonen å bidra med 115 millioner dollar til tunisisk innsats for å intensivere grensekontrollene. Dette er en del av en større hjelpepakke som tilbys av Det internasjonale pengefondet (IMF). Tunisia har ennå ikke formelt gått med på vilkårene for hvordan pengene skal brukes.

I løpet av de første seks månedene i år ble 54.049 migranter plukket opp av den italienske eller tunisiske kystvakten. Dette er nesten det dobbelte av antallet som forsøkte å krysse i løpet av hele 2022.

De tunisiske kystvaktene ble møtt med en bølge av sinne da de 46 passasjerene begynte å gå av migrantbåten som var slept. «La meg reise til Italia», ropte en mann. «Jeg prøver bare igjen», skrek en annen.

Alle kom fra Elfenbenskysten og Guinea. De fortalte at dette var deres tredje eller fjerde forsøk på å krysse denne havstrekningen.

Selv om BBCs reporter fikk være vitne til alt som foregikk under operasjonen, hadde mannskapet om bord fått beskjed om å ikke svare på noen spørsmål. I stedet snakket deres talsmann Hossam El-Din El-Jababli om migrantene. «Det er de som truer med å kaste seg over bord igjen. Til og med å helle bensin over seg selv og tenne på», kommenterer El-Jababli.

De illegale migrantene går stort sett fri etter å ha blitt sjekket av myndighetene. Mange av dem vil prøve igjen for å dra til Europa, og setter seg ofte i dyp gjeld til menneskesmuglere.

Tunisiere selv utgjør færre enn 15% av de som prøver å krysse Middelhavet fra Tunisia. Men en del tunisiere vil også til Europa.

Da BBC dro langs fartøyet deres, reiste en tunisisk mann seg og begynte å true med å kaste sin unge datter over bord – noe han seinere ble arrestert for. En annen skrek at dette var hans fjerde forsøk. «Det er som om jeg allerede er død», ropte han.

Da journalisten gikk av for siste gang og begynte å kjøre bort fra havnen, gikk dusinvis av migranter langs veien etter å ha blitt løslatt av kystvakten. «Vi kommer nok til å overnatte her i disse olivenlundene», sa Abubakr fra Elfenbenskysten. «Og så skal vi prøve igjen», kommenterte en annen ung mann.

Mange av migrantene virker fast bestemt på å ta seg til Europa illegalt eller dø i forsøket. De ser ingen økonomisk framtid i sine egne land.

En annen afrikansk illegal båtmigrant uttalte noe lignende til BBC i juli 2023. «Enten når du Europa, eller så dør du på havet», fortalte tenåringen. «Det finnes bare to alternativer».

Afrikansk illegal migrant: «Enten når du Europa, eller så dør du på havet»

Problemer i Tunisia øker migrantstrømmen i Middelhavet

– Ukontrollert migrasjon er en demokratisk krise

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.