Tunisias president Kais Saied avviste mandag kveld økonomisk støtte annonsert av EU i september. Han hevder at landet får for lite penger fra EU, i strid med en avtale som ble signert for tre måneder siden.

Saied fordømmer det «nedlatende» beløpet og hevder at Tunisia aksepterer samarbeid, men ikke godtar «veldedighet«.

President Saieds avgjørelse kan undergrave det strategiske partnerskapet fra juli som inkluderer tiltak for å bekjempe menneskesmuglere. Tunisia i Nord-Afrika er, sammen med Libya, avgangspunktet for tusenvis av illegale migranter fra store deler av den islamske verden og Afrika som krysser Middelhavet på vei mot Europa, blant annet til den overfylte italienske øya Lampedusa.

EU-kommisjonen sa i forrige måned at den ville utbetale 127 millioner euro i bistand til Tunisia som en del av avtalen for å bekjempe ulovlig immigrasjon. Juli-avtalen inkluderte derimot et løfte om 1 milliard euro i bistand til Tunisia for å hjelpe landets dårlige økonomi, redde statsfinansene og håndtere migrasjonsbølgen.

Det mindre beløpet som ble kunngjort av EU i september har frustrert tunisiske myndigheter, som sliter med å forbedre offentlige finanser. Dette har skapt frykt blant kredittvurderingsbyråer om at regjeringen kan misligholde utenlandsgjeld i de kommende månedene.

Striden mellom de to partene har pågått i lengre tid. Tunisia utsatte i forrige uke et besøk fra en delegasjon fra EU-kommisjonen for å diskutere detaljene i migrasjonsavtalen.

I forrige måned nektet Tunisia også fem medlemmer av Europaparlamentets utenrikskomité å delta på møter om den politiske situasjonen i landet, og sa at de ikke ville tillate innblanding i sakene.

Noen europeiske land, inkludert Tyskland, motsetter seg migrasjonsavtalen. De sier at den ikke tar opp menneskerettighetsspørsmål og den politiske situasjonen etter at Saied tok makten, la ned det tunisiske parlamentet og begynte å styre ved dekret.

Deler av EU-eliten saboterer avtalen med Tunisia om å bekjempe migrasjonen

Tunisisk migrant begikk to mord på to dager: «Å drepe er en god ting»

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.