NTB

Tunisia og EU har inngått det de kaller en strategisk avtale om å bekjempe migrasjon og menneskesmugling.

Avtalen ble søndag undertegnet av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Tunisias president Kais Saied. For to år siden oppløste Saied nasjonalforsamlingen og tok makten i et selvkupp.

Von der Leyen kom til Tunis sammen med statsministrene i Italia og Nederland, Giorgia Meloni og Mark Rutte. Besøket finner sted etter at antall migranter og flyktninger som reiser fra Tunis i forsøk på å nå Europa, har økt kraftig.

Får over 1 milliard

Avtalen tar sikte på å stoppe menneskesmuglere, styrke grensekontroll og bedre registrering og retur av migranter. Hensikten er å styrke arbeidet for å få slutt på irregulær migrasjon, tvitret Rutte etter at avtalen var på plass.

Det er bare en måned siden de tre sist besøkte Tunis, og EU-kommisjonen kunngjorde en økonomisk støttepakke på nesten en milliard kroner og ytterligere 100 millioner kroner for 2023 til bekjempelse av irregulær migrasjon.

Støtten er nesten tre ganger så mye som Tunisia har fått de siste to årene til innsatsen mot migrasjon.

Sterk kritikk

Italias innenriksdepartement opplyser at det per fredag var registert at over 75.000 migranter og flyktninger har kommet til landet hittil i år, mot 31.900 i samme periode i fjor.

I tillegg til migranter og flyktninger fra Afrika, Midtøsten og Sør-Asia forsøker stadig flere tunisiere å ta seg til Europa på grunn av stadig dårligere økonomi og økende arbeidsløshet i Tunisia.

Tunisia har fått sterk kritikk for sin behandling av de titusener av migranter og flyktninger som tar seg til det nordafrikanske landet i håp om et bedre liv i Europa.

Fengslede opposisjonelle

EU-parlamentarikere ba tidligere i uka om at EU ikke inngår noen avtale med Tunisia uten å stille betingelser, ifølge nyhetsbyrået AFP. De oppfordrer tunisiske myndigheter til å løslate «vilkårlig fengslede motstandere, forsvare tunisiske borgeres rettigheter og støtte deres kamp for demokrati».

Da Saied avsatte regjeringen for to år siden, ble det starten på en politisk krise i landet. Tunisias opposisjonsleder Rachid Ghannouchi ble i mai dømt til to års fengsel for å undergrave landets sikkerhet. Han mener beskyldningene er fabrikkerte.

Flere ledende tunisiske opposisjonspolitikere er det siste året fengslet etter å ha anklaget Saied for å ha gjennomført et kupp. To av dem ble løslatt fredag.

Presidenten avviser kuppanklagene, hevder å ha reddet landet fra kaos og anklager sine politiske motstandere og kritikere for å være kriminelle, forrædere og terrorister.

I februar anklaget han «horder» av ulovlige innvandrere for å stå bak vold og annen kriminalitet og for å true den demografiske sammensetningen i landet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.