– Vi kan ikke påta oss den rollen noen snakker om åpent og andre i det skjulte, at vi skal stå vakt for deres land, sa Kais Saied lørdag på et besøk i kystbyen Sfax, der mange starter den farefulle ferden over Middelhavet mot Europa.

– Migrantene er dessverre ofre for et verdenssystem som ikke behandler dem som mennesker, kun som tall, sier han i en video staben hans har publisert.

Milliardhjelp fra EU

Søndag besøker EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen Tunisia sammen med Nederlands statsminister Mark Rutte og Italias statsminister Giorgia Meloni. Der skal de møte Saied nettopp for å snakke om den betydelige økning i antall migranter som de siste månedene har hatt Tunisia som utgangspunkt for å komme seg til EU.

Von der Leyen sier EU vil gi Tunisia 105 millioner euro i år for å begrense den ureglementerte migrasjonen. Pengene skal gå til grensekontroll, søk- og redningsarbeid, returer og innsats mot menneskesmuglere. Beløpet, som tilsvarer drøyt 1,2 milliarder kroner, er nesten tre ganger så mye som migrasjonsstøtten Tunisia har fått fra EU per år de siste årene.

– Både EU og Tunisia har stor interesse av å knuse menneskesmuglernes kyniske forretningsmodell, sa von der Leyen da hun kom til Tunis.

Kraftig økning

Hittil i år har 53.800 migranter kommet sjøveien til Italia, mot 21.700 i samme periode som i fjor. De fleste som den siste tiden er registrert inn i Italia, kom fra Tunisia, ifølge FNs høykommissær for flyktninger.

EU-toppene skal også diskutere økonomisk samarbeid og energisamarbeid i Tunisia. Besøket skjer i en tid der det nordafrikanske landet er inne i en økonomisk krise.

Von der Leyen sier EU også vurderer å gi drøyt 1 milliard euro for å støtte opp under den tunisiske økonomien, «å snart vi kan komme til enighet».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.