Tunisias president Kais Saied. Foto: Fethi Belaid / Pool via AP / NTB.

For andre gang denne måneden har Tunisias president Kais Saied nektet en gruppe EU-politikere innreise til det nordafrikanske landet. Bakgrunnen er at EU holder igjen penger som Tunisia er blitt lovet for å bekjempe den ulovlige migrasjonen fra Tunisia til Italia.

Det var i juli at Saied undertegnet den strategiske avtalen med EU, men da unionen av både politiske og byråkratiske grunner holdt tilbake en del av det avtalte beløpet, gav Tunisia i stedet migranter fritt leide i Middehavet, med det resultat at migrantstrømmen til Lampedusa økte eksplosivt.

Tunisia pakker innreisenekten inn i diplomatiske vendinger, som Il Fatto Quotidiano siterer:

«Presidenten har besluttet å la statsråden for utenrikssaker, migrasjon og tunisiere utenlands informere den europeiske motparten vedrørende beslutningen om å utsette det planlagte besøket av en delegasjon fra EU-kommisjonen i vårt land til en senere dato som avtales mellom partene.»

Saied viser en steil holdning overfor EU til tross for at unionen for få dager siden kunngjorde at 127 nye millioner euro er på vei, men Tunisias ledelse misliker at bevilgningen fremdeles ledsages av retningslinjer for hvordan pengene skal brukes.

EU har nå til hensikt å gi 60 millioner euro straks, mens de resterende 67 millioner skal øremerkes til operativ assistanse i bekjempelsen av illegal migrasjon.

På høyresiden i italiensk politikk tolkes den pågående striden om EUs migrant­avtale med Tunisia som at unionen trenerer avtalen fordi EUs sosialistiske establishment ønsker å sabotere den.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.