I løpet av årets tre første måneder har over 30.000 migranter reist fra Nord-Afrika til Europa. Dette er mer enn fire ganger så mange som under samme periode i fjor. Mange av de illegale migrantene på vei til Europa seiler nå fra Tunisia i stedet for Libya, som tidligere var det primære avreiselandet.

Dette sier Hans Lucht til DR. Han er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), der han forsker på migrasjon fra Afrika til Europa via Nord-Afrika.

Opprør i Tunisia ved inngangen til 2011 utløste det som ble kjent som Den arabiske våren. Over 12 år seinere har lite endret seg i positiv retning. Tvert imot sliter selv land som en gang hadde moderat økonomisk suksess, deriblant Tunisia og Libanon, med store sosiale og økonomiske problemer.

Hans Lucht påpeker at Tunisia befinner seg i en dyp økonomisk og politisk krise. Situasjonen der er svært ustabil, og landet er fanget i en negativ spiral. På mindre enn to år har president Kais Saied oppløst parlamentet, sparket flere dommere og erstattet landets tidligere grunnlov med en ny som konsentrerer makten rundt ham selv. Tunisiere sliter også med vannmangel.

I tillegg har landet ikke klart å fornye noen avgjørende lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Den økonomiske krisen vokser, og mange unge tunisiere kan ikke se noen framtid for seg selv. «Da tar de sjansen og hopper på en båt til Europa», sier Hans Lucht.

Over åtte prosent av migrantene som har ankommet Italia i år er fra Tunisia. Mens lokale ungdommer forlater Tunisia, blir også mange arbeidsmigranter som kommer fra afrikanske land sør for Sahara presset ut av landet i større grad enn før.

I februar gikk president Kais Saied hardt ut mot den store innvandringen til landet, som han mener bidrar til vold og kriminalitet. Han antydet også at det foregår en befolkningsutskiftning gjennom masseinnvandring fra land lengre sør.

Den økte spenningen i Tunisia gjør at mange svarte migranter der også setter kursen nordover. Blant båtene med ulovlige innvandrere i Middelhavet finner man nå flere fra Elfenbenskysten og Guinea. Ved siden av det økte antallet tunisiske migranter og migranter fra Vest-Afrika er det fortsatt en konstant strøm av mennesker fra Syria, pluss arbeidsmigranter fra asiatiske land som Bangladesh. Alle vil til Europa.

Det store antallet ulovlige innvandrere setter EU under press nok en gang. Italienske myndigheter har innført seks måneders unntakstilstand på grunn av det økende antallet illegale migranter.

Tunisias president mener landet trues av migranter fra land lenger sør i Afrika

Menneskesmuglere i Tunisia søker flere medarbeidere

Produksjon av sjøudyktige baljer er blitt industri i Tunisia

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.