Den muslimske terroristen som skjøt og drepte to svenske fotballfans i Brussel hadde rømt fra fengselet i sitt hjemland Tunisia i Nord-Afrika. Dette melder BBC.

Belgiske påtalemyndigheter sier at Abdesalem Lassoued ble dømt til 26 års fengsel i 2005 for alvorlige forbrytelser, inkludert drapsforsøk.

Han rømte i 2011, klarte å gå om bord i en liten båt og kom ulovlig til den italienske øya Lampedusa.

Hundretusenvis av illegale migranter fra den islamske verden og Afrika har krysset Middelhavet de siste tiårene på vei mot Europa. Lassoued er nok en påminnelse om at disse ulovlige innvandrerne også inkluderer potensielle terrorister og mordere.

Terroristen hadde levert asylsøknader i Norge, Sverige, Belgia og Italia.

Det har også kommet frem at Lassoued hadde sonet en to års fengselsstraff i Sverige for narkotikasmugling. Ifølge svenske medier ble han arrestert i Malmö i besittelse av kokain.

SVT har snakket med en person som hadde kontakt med Abdesalem Lassoued under hans opphold i Sverige. Han var «dypt religiøs, men absolutt ikke radikalisert», sa personen som ble sjokkert over å se bildet av den antatte gjerningsmannen på nyhetene.

I 2016 identifiserte italienske etterretningstjenester ham som en radikalisert person og begynte å overvåke ham.

Lassoued flyttet etter hvert til Belgia. Da hans asylsøknad også der ble avvist, falt han av radaren og bodde i landet ulovlig.

Tunisiske myndigheter hadde bedt Belgia om å returnere Lassoued hjem i august 2022. Belgiske tjenestemenn mottok utleveringsforespørselen, men klarte ikke å behandle den.

Belgias justisminister Vincent Van Quickenborne trakk seg fredag på grunn av det han kalte en «monumental og uakseptabel feil med dramatiske konsekvenser».

«Jeg vil oppriktig be om unnskyldning til ofrene og deres kjære», sa Van Quickenborne under sin avskjedstale. «Jeg leter ikke etter noen unnskyldninger». Han sa at han ønsket å ta «politisk ansvar for denne uakseptable feilen».

Statsadvokaten i Brussel, Tim De Wolf, skylder på underbemanning på kontoret sitt for manglende handling i forhold til utleveringsbegjæringen. Han sier at utleveringsmappen var mottatt i september i fjor og sannsynligvis var glemt i et arkivskap.

«Ingen av de involverte kollegene husker hva som skjedde med denne spesifikke filen for et år siden. Det er ingen spor av at den ble håndtert», kommenterer han.

Om kvelden mandag 16. oktober begynte Lassoued å skyte på forbipasserende med et automatgevær sentralt i Brussel. Han ønsket spesifikt å myrde svensker, og skal ha ropt «Allahu akbar!» under sitt jihadistiske angrep. Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Etter en menneskejakt ble Lassoued sporet opp på en kafé i nærheten av hjemmet hans i Schaerbeek, nord i Brussel. Der ble han skutt og drept av politiet.

Angrepet i Brussel, som resulterte i at en svensk mann i 70-årene og en svensk mann i 60-årene døde, har sjokkert Sverige.

«Jeg tror dette er en av de første gangene svensker har vært målskive på grunn av sin nasjonalitet». Dette uttaler Maja, en svensk-britisk statsborger som bor i Brussel, til BBC. «Jeg har alltid tenkt at det å ha svensk pass var så positivt», sier Maja. «Men tidene har virkelig endret seg».

Skytingen blir av belgiske myndigheter behandlet som et terrorangrep. Angrepet skjedde i ei tid med økte sikkerhetsbekymringer over hele Europa knyttet til Israel-Hamas-krigen.

Belgia har varslet ekstra sikkerhetstiltak som svar på forrige ukes angrep. Statsadvokatembetet i Brussel, føderalt politi og jernbanepoliti vil alle få ekstra bemanning. Informasjonsflyten mellom utlendingstjenesten, politiet og rettsvesenet skal også styrkes.

Tunisia avviser migrantavtale med EU, har fått for lite penger

Tunisisk migrant begikk to mord på to dager: «Å drepe er en god ting»

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.