Nye kriger og andre trusler har fått europeerne til å glemme islamistiske fanatikere. Men de har ikke glemt oss, og nå ser det ut som krigen mellom Israel og Gaza har gitt jihadistene blod på tann. Europeiske myndigheter virker ikke å reagere.

En uhyggelig ring ble fullført da en 45 år gammel tunisisk mann drepte to svenske fotballfans med et automatvåpen i Brussel mandag kveld, skriver Martin Tønner i Berlingske. Han peker på at det var nettopp i Brussel et jødisk museum ble angrepet i 2014, noe som markerte starten på noen blodige år med terror. Denne blodsbølgen ble forsterket da millioner flommet inn i Europa i forbindelse med Syria-krigen, som også sjokkerte verden med grusomhetene til Den islamske staten (IS).

Mandagens attentat – det andet i Europa på få dage – ligner startskuddet til en ny. Og denne gang med en om muligt endnu mere bekymrende krig i Mellemøsten som livsfarlig understrøm.

Umiddelbart etter drapet på de to svenskene erklærte Abdesalem Lassoued sin tilknytning til IS, og IS har tatt «æren» for terrorangrepet.. Terroristen uttalte også at han hadde utført hevnen i muslimenes navn, med henvisning til den pågående krigen mellom Israel og Hamas.

Et ekko af tidligere jihadisters brug af borgerkrigen i Syrien som forklaring på deres handlinger.

Angrepet under en landskamp i fotball miner om 13. november 2015, da et bombeangrep mot Stade de France under en landskamp mislyktes.. men allikevel ble minst fem drept i tre eksplosjoner ved en bar i nærheten av stadion. Minst én av angriperne hadde billett til kampen, og hvis bomben hadde gått av på tribunen kunne langt flere mennesker blitt rammet. 130 mennesker ble drept i konsertsalen Bataclan og andre steder i Paris.

Tilknytningen til Brussel er skremmende. Hovedmennene bak Bataclan gjennomførte også terroren mot Brussels flyplass og metro, hvor 35 mistet livet. De vokste opp i Molenbeek.

Det berygtede kvarter havde – viste det sig – i årevis været en udklækningsanstalt for radikaliserede unge med især marokkansk baggrund.

Lassoued bodde de siste årene i Schaarbeek, et område i Brussel som regnes som et islamistisk senter. Der skjulte Bataclan-terroristene seg etter angrepet.

Det vides ikke, om han via sin meget aktive Facebook-profil også havde ytret sig om de seneste måneders koranafbrændinger i Stockholm.

Men sandsynligheden taler for det, eftersom han – ifølge statsminister Ulf Kristersson – »af og til« havde opholdt sig i Sverige.

Han skal også ha søkt om asyl i Norge. Slik reiser de rundt, omtrent som de er på interrail. Reisen går aldri ut av Europa. Ikke før oppholdstillatelsen er sikret, da velger mange å reise på ferie til det hjemlandet de hevder å ha rømt fra.

Mistenkt Brussel-terrorist har sittet fengslet i Sverige

Jihadistene hater hele Vesten, og myndighetene lukker øynene

Men har dette egentlig så mye å si? Jihadister hater hele Vesten. De finner alltid en god grunn til å drepe oss vantro. Og europeere virker ikke å ha viljen til å forsvare seg.

Mohammed Mogouchkov, som knivdrepte en lærer og såret to andre i Arras på fredag, sto høyt på etterretningstjenestens liste og særlig farlige personer. Han og mesteparten av hans familie hadde lenge vært i politiets søkelys for jihadistisk virksomhet, skriver Tønner.

Dette kjenner vi igjen fra flere angrep: Terroristene var gjerne mistenkt før angrepet. Men det er så mange av dem at det blir umulig å overvåke alle samtidig.

Så stærk var mistanken mod den 20-årige mand, at han havde været under telefonaflytning og fysisk overvågning siden juli. Så sent som dagen før attentatet blev han, ifølge nyhedsbureauet AFP, hentet ind til forhør, men »uden at man kunne gribe ham i nogen lovovertrædelse« – eksempelvis våbenbesiddelse.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin avviser at feil i overvåkningen var årsaken til attentatet, noe som demonstrerer at overvåkning ikke holder. Den franske regjeringen ber om støtte til en ny utlendingslov som vil gjøre det enklere å utvise potensielle terrorister. Hans britiske kollega Suella Braverman jobber hardt for å få sendt illegale asylsøkere ut av landet. Men selv offiserer nekter å samarbeie med regjeringen.

Det blir mye prat og svært lite handling. Og hvert eneste år fyller man på med en enorm mengde migranter fra shit hole countries. Folk som hater oss, våre lover, vårt demokrati og vår religion. Folk som absolutt ikke respekterer våre kvinner og unge jenter.

I tillegg har vi NGO-er som maser om menneskerettigheter hver gang et europeisk land forsøker å utvise folk som oppholder seg illegalt i landet, selv etter at de har begått grov kriminalitet. Nå vil Socialdemokraternas leder Magdalena Andersson heller endre loven om hets mot folkgrupp og vurdere å forby brenning av koraner.

Etter terroren: Social­demokraternas leder snakker om å forby koran­brenninger i Sverige

Douglas Murray, som Document forlag har oversatt og utgitt to bøker av, sier det rett ut: Hvis man står med et Hamas-flagg, så bør man miste retten til å bevege seg fritt i Storbritannia. Det er liten grunn til å tro at noen vil lytte til ham.

I stedet hever man sikkerhetsnivået og plasserer væpnet politi ved jødiske institusjoner. Man pynter på symptomene uten å fikse sykdommen.

Risikoen for, at terrorangrebene i Frankrig og Belgien blot udgør begyndelsen til en bølge, er – som jihadisme-forskeren Tore Hamming vurderer over for Berlingske – overhængende.

Og selvom hverken Islamisk Stat eller al-Qaeda synes i stand til at organisere større aktioner, kan en række attentater begået af »ensomme ulve« have samme virkning.

Tønner avslutter med å skrive at det er noe i luften over Europa, «en atmosfære av jihad», og de neste ukene og månedene kan bli nervepirrende.

Er det noen som tror at den norske regjeringen vil endre politikk?

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.