Mandag kveld ble to svensker skutt og drept og en tredje skadet i den belgiske hovedstaden Brussel. Terroristen ser ut til å ha spesifikt ønsket å myrde svensker.

«Jeg er fortvilet, men ikke spesielt overrasket. Det har vært ekstremt mye fokus på Sverige og svensker». Dette uttaler den kjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp til SVT.

Hendelsen skjedde i den meget islamiserte bydelen Molenbeek sentralt i Brussel. Angrepet fant sted omtrent fem kilometer fra Kong Baudouin-stadion der en EM-kvalifiseringskamp mellom Sverige og Belgia skulle spilles halvannen time seinere.

Forbrytelsen i Brussel skjer bare noen dager etter at konflikten mellom Israel og Hamas blusset opp igjen, men Ranstorp tror ikke forbrytelsen har noen tilknytning til det.

«Sverige har ingen direkte involvering i det. Du må se hva som skjedde på bakgrunn av LVU-kampanjen, koranbrenningene, økningen i terrortrusler, og det faktum at fem-seks terrororganisasjoner har rettet konkrete trusler mot Sverige. Det er ingen andre grunner til at du går etter Sverige på den måten», sier han.

Etter skytingen i Brussel ble det publisert en video der en person i samme klær som gjerningsmannen opplyser at han «drepte svensker». Han sverger også troskap til Den islamske staten (IS). «Dere som liker det eller misliker det, jeg er mujahidin for Allah innenfor Den islamske staten, IS. Vi lever for vår religion. Vi dør for vår religion. Vi takker Allah. Din bror Abulsalam tar hevn for muslimer og nå har jeg drepte tre svensker. Jeg takker Allah. Jeg vil møte Allah og profeten med glede», sier han i videoen.

Etter at flere koranbrenninger har funnet sted der er Sverige blitt utpekt som et land preget av islamofobi og muslimfiendtlighet. Flere militante muslimske grupper har i løpet av 2023 spesifikt fremhevet svensker som et legitimt mål for jihadistiske angrep, som hevn for påståtte krenkelser mot islam.

12. mars 2023 gav Al-‘Adiyat Foundation, som støtter terrorbevegelsen Den islamske staten (IS), ut et innlegg på arabisk, engelsk og fransk med tittelen «We Say to the Swedish effeminate Taghut [U-islamsk hersker]». Innlegget oppfordret alle muslimer i Sverige og i hele Europa til å angripe «korsfarerne med blodsutgytelse og rive av kroppsdeler! Bygg et byggverk med hodeskallene deres […] beleire dem og tvinge dem, riv kroppene deres i stykker i gatene, o muslimer torturer dem! […] Det er ingen medlidenhet eller barmhjertighet med dem! Så bekjemp vantroens ledere og skjær av ondskapens hoder […]».

To brødre fra Syria er i Tyskland blitt tiltalt for terrorforbrytelser. Den eldste av brødrene er tiltalt for å ha planlagt et massemorderisk jihadistisk bombeangrep mot ei kirke i Sverige. Angrepet skulle finne sted en dag da mange mennesker samlet seg i den uspesifiserte svenske kirka, og skal ha vært en reaksjon på koranbrenninger som fant sted i Sverige.

Den yngste broren er siktet for å ha støttet en terrorgruppe i utlandet og medvirket til finansiering av terror. Ifølge tiltalen skal han ha lovet å delta i et angrep på vegne av Den islamske staten (IS) og hjulpet broren med å skaffe sprengstoff. Den eldre broren skal ha diskutert terrorplanene sine med en uidentifisert person knyttet til det IS-tilknyttede Al-Saqri-instituttet.

I september 2023 ble flere jihadister fra terrorangrepet i Belgias hovedstad i 2016 dømt til mellom 20 års fengsel og livstid. 32 personer ble drept i angrepene på flyplassen og i sentrum av Brussel 22. mars 2016. Over 300 mennesker ble såret. Den svenske statsborgeren Osama Krayem er blant de dømte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.