Ashab al-Kahf er en sjiamuslimsk væpnet gruppe som mistenkes å bli støttet av Iran. De retter nå grove trusler mot alle svensker.

«Det er folk som vil ta dette som et tegn på at det er legitimt å oppsøke og drepe svensker», kommenterer terrorekspert Hans Brun til TV4 Nyheterna.

Etter koranbrenning i Stockholm og angrep på den svenske ambassaden i Bagdad retter gruppen Ashab al-Kahf voldelige trusler mot svensker. «Hendelsene med koranbrenning er en krigshandling og et tegn på at vi må handle hardt», skriver gruppen på Telegram.

Gruppens ideologi er basert på en sterk motstand mot Israel og jøder. De er også kjent for å ha forbindelser til den iranske staten.

«Det er en liten bevegelse som stort sett har operert i Bagdad og regnes som nær Iran. De har utført en håndfull bombeangrep i 2020 i Bagdad mot amerikanske og internasjonale mål», sier terrorforsker Hans Brun til TV4 og fortsetter: «Jeg vil si at dette er en merkevare som kan brukes til å utføre angrep og uttalelser uten at avsenderne av det hele trenger å stå frem og bli sett. Nå oppfordres folk til å angripe Sverige og svenske mål uten at Iran behøver å ta ansvar for det».

Ashab al-Kahf retter truslene mot Sverige, svensker og jøder på Telegram hvor de skriver: «Se etter enhver svenske, de er faktisk en israelsk jøde, men bruker Sveriges identitet som et dekke. Fordi alt som skjer nå er planlagt og administrert av det Internasjonale Jødiske Hjemmet. Så jødene er våre fiender, så se etter dem og drep dem hvor enn du finner dem».

I mars 2023 gav Al-‘Adiyat Foundation, som støtter den sunnimuslimske terrorbevegelsen Den islamske staten (IS), ut et innlegg på arabisk, engelsk og fransk der de bad muslimer om å torturere og myrde svensker. Innlegget oppfordrer alle muslimer i Sverige og i hele Europa til å angripe «korsfarerne med blodsutgytelse og rive av kroppsdeler! Bygg et byggverk med hodeskallene deres […] beleire dem og tvinge dem, riv kroppene deres i stykker i gatene, o muslimer torturer dem! […] Det er ingen medlidenhet eller barmhjertighet med dem! Så bekjemp vantroens ledere og skjær av ondskapens hoder […]».

Våren 2023 ble også to syriske brødre arrestert i Tyskland, mistenkt for å ha forberedt et jihadistisk terrorangrep i Sverige. Brødrene er mistenkt for i fellesskap å ha anskaffet nødvendige komponenter for å produsere eksplosiver til å gjennomføre et større angrep, og for å ha planlagt å gjennomføre det sammen. Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har vært sparsomme med opplysninger om det planlagte terrorangrepet. Ifølge tysk politi var planen deres å begå massemord ved sprenge ei «uspesifisert kirke i Sverige».

Aktor Liddy Oechtering sier i en uttalelse at motivet skal handle om koranbrenninger som fant sted i Sverige. De to syriske brødrene skal ha kommet til Tyskland under den store migrantbølgen i 2015, som regjeringen Merkel la til rette for.

Tilhengere av Den islamske staten (IS) oppfordrer muslimer til å torturere og myrde svensker

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.