Koranbrenninger i Sverige har skapt et voldsomt sinne blant mange muslimer. Irans øverste leder, Ali Khamenei, sier at Sverige er i krig med den islamske verden ved å tillate brenning av koranen.

Både sunnimuslimske og sjiamuslimske jihadistiske grupper har gitt uttrykk for at massedrap på svensker er greit fordi noen personer på svensk territorium har fått lov til å fornærme islam.

Truslene bør bli tatt på alvor. Etter at Sverige er blitt fremstilt som et muslimfiendtlig land har Säkerhetspolisen (Säpo) hevet terrortrusselnivået mot landet til fire på en fempunkts skala.

Statsminister Ulf Kristersson uttaler at Sverige nå befinner seg i den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen siden andre verdenskrig.

I stadig mer muslimskdominerte Malmö er innfødte svensker allerede blitt en minoritet. I august skal byen også huse offentlige arrangementer som Big Slap og Malmöfestivalen. I lys av det økte trusselnivået skaper dette bekymringer.

Svensk politi oppfordrer publikum til å være ekstra på vakt på offentlige steder. «Sunn mistenksomhet er viktig nå». Dette sier Mats Karlsson, leder for etterretningsenheten ved Politiregion Sør, til SVT.

Karlsson frykter negative historier om det svenske samfunnet som blir spredt på sosiale medier. «Så – ikke stol på hvem som helst på Twitter, for eksempel, men tør å stille spørsmål», kommenterer han.

Hvis terrortrusselen mot Sverige øker enda mer, kan store arrangementer som Big Slap og Malmöfestivalen måtte avlyses. Selv om dette er en avgjørelse arrangøren må ta, tror ikke Mats Karlsson at det er et alternativ for øyeblikket. «Et slikt vedtak tas kun dersom allmennheten vurderes å være i for stor fare», sier han.

«Generelt sett har vi for Malmöfestivalen i mange år et godt sikkerhetssamarbeid, spesielt i spørsmål om terrorisme». Dette hevder Per-Erik Ebbeståhl, direktør for bærekraft og sikkerhet i Malmö.

Svenske brytere skal ikke delta i VM, frykter islamsk terrorangrep

Syriske brødre ville sprenge fullsatt kirke i Sverige

Al-Qaida oppfordrer muslimer i Sverige: – En plikt å halshugge de vantro

Tilhengere av Den islamske staten (IS) oppfordrer muslimer til å torturere og myrde svensker

Muslimsk militsgruppe om svensker: «Finn dem og drep dem»

Khamenei: Sverige er i krig med islam

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.