Det er nervøsitet i Sverige. Flere jihadistiske terrorgrupper som al-Qaida har offentlig oppfordret militante muslimer til å begå massedrap på svensker. Den økte terrortrusselen har blant annet medført et forbud mot bagger på ishockeykamper. Infrastrukturministeren har oppfordret det svenske folket til ikke å bruke hodetelefoner på reise.

Sveriges grensepoliti er på tå hev. Etter det økte trusselnivået har kontrollene økt, og hver uke oppdages personer som kan være av interesse i terrorsammenheng.

«Vi har kontinuerlig hatt saker der vi har funnet personer og kunne påvirke», sier Fredrik Werner ved grensepolitiet til SVT. Han vil imidlertid ikke gå inn på detaljer.

Hver dag kommer tusenvis av reisende med tog over Øresundsbroen mellom Danmark og Sverige. På perrongen ved Hyllie stasjon i Malmö venter rundt ti politifolk. Identiteten til passasjerene må sjekkes raskt.

«Vi ser blant annet etter avvik og om noen oppfører seg nervøst», kommenterer betjent Werner.

Myndighetene har varslet at islamistiske terrorister kan reise til Sverige for å begå angrep. Grensepolitiet sier at de nylig har sjekket flere personer som kan være av interesse i denne sammenhengen.

«Vi gjennomfører kontroller som gir en bit av puslespillet i en større sammenheng. Vi har et godt samarbeid med Sikkerhetspolitiet og andre deler av politiet som jobber mot terror», uttaler Fredrik Werner. «Vi omorganiserer kontrollene våre slik at vi er mer tilstede, vi er synlige flere steder og er mer mobile».

En nylig lovendring har også gitt dem økte fullmakter, slik at de kan kontrollere flere personer og kjøretøy. Samtidig er de klar over at terrorangrep kan skje når som helst. «Vi er forberedt dersom noe skulle skje», forsikrer Fredrik Werner fra grensepolitiet.

Det er selvsagt positivt at Sverige styrker sin grensebevoktning. Kanskje kan dette stoppe noen potensielle terrorister.

Dessverre gjør dette ikke noe med voldsparate personer som allerede bor i Sverige, og som har fått oppholdstillatelse eller svensk pass.

3. og 4. september har det igjen vært bilbranner, steinkasting mot politiet og voldelige protester mot koranbrenning i den islamiserte bydelen Rosengård i Malmö. Økt grensekontroll utenfor Malmö stopper ikke lenger dette.

Sverige: Forbud mot bagger innføres på ishockeykamper på grunn av terrortrusler

Svensk minister advarer mot bruk av hodetelefoner på grunn av terrortrusselen

Terrorister tilknyttet al-Qaida oppfordrer til massedrap på svensker og svensk politi

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.