En militant muslim myrdet nylig to svenske menn i Brussel, Belgia. Han skal ha ropt «Allahu akbar!» da han skjøt sine ofre. Den muslimske terroristen, som spesifikt ville myrde svensker, bekjente sin støtte til den jihadistiske terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

IS og andre muslimske organisasjoner har offentlig oppfordret muslimer til å torturere og myrde svensker for krenkelser mot islam.

Samtidig har Sverige eksportert mange muslimer som sluttet seg til Den islamske staten i Irak og Syria. En del av dem døde der, men en rekke jihadister fra IS har også returnert til Europa.

Avisen Expressen har gått gjennom 83 bekreftede tidligere IS-medlemmer som har vendt tilbake til Sverige fra Midtøsten. Deres gjennomgang viser at 21 av dem, altså mer enn én av fire, nå har jobber der de har ansvar for barn, unge og sosialt utsatte mennesker.

«Det er alltid jobber å finne i førskolen», sier enken etter en høytstående IS-terrorist, som ble barnepike ved hjemkomsten til Sverige. I flere tilfeller har IS-hjemvendte vært ansatt kort tid etter å ha kommet fra Syria, hvor de kan ha levd i terrororganisasjonen i flere år.

En terrordømt IS-tilhenger fikk jobb på et kommunalt fritidssenter i Göteborg. Mannen med tilknytning til både IS og terrornettverket al-Qaida begynte i fjor høst å studere for å bli studie- og yrkesveileder ved Malmö universitet. Han skal ha fått militær og religiøs opplæring fra al-Qaida og deltatt i kamper i Syria, ifølge Sikkerhetspolitiet (Säpo).

Det svenske samfunnet, ikke minst skolen, har vært for naive når det gjelder de hjemvendte fra terrorstaten IS. Det sier kunnskapsminister Lotta Edholm etter Expressens avsløringer.

«Det er helt uakseptabelt at folk som er IS-terrorister jobber i det svenske skolesystemet, fritidssentre og lignende. Det skal ikke få skje», uttaler Edholm.

«Informasjonen om disse personene er åpenbart tilgjengelig hos Säpo. Det er klart at denne informasjonen på en eller annen måte også må nå skolene», kommenterer Edholm. Hun meddeler at hun nå vil kalle inn Säpo og skoleorganisasjoner til et møte for å stoppe dette.

Ikke minst arbeidsgivere i skoleverket mener hun bør trappe opp arbeidet med bakgrunnssjekker av de som er ansatt.

Tidligere har Lotta Edholm også krevd at flere forbrytelser skal inn i strafferegisterutdragene som kreves for arbeid med barn og unge.

Terrorforsker Magnus Ranstorp beskriver situasjonen som skremmende. «Det er ganske sjokkerende. Men fordi det ikke fantes lovverk, slik vi argumenterte for, i 2012 og 2013, blir de fleste ikke dømt for noe. Hvis de hadde blitt dømt, kunne det vært sjekket», sier Ranstorp. «De er uegnet for de stillingene. De skal ikke jobbe i miljøer med barn og unge, hvor de kan fortsette å påvirke dem».

Både Ranstorp og kunnskapsministeren trekker fram at arbeid kan være en god vei tilbake for folk som har vært i voldelige ekstremistiske miljøer. Men det betyr ikke, mener de, at spesielt arbeid med barn og unge vil være en rimelig vei inn.

«Det er ikke en menneskerett å jobbe med barn og unge. Det er et viktig poeng, men det må være grenser for hva man kan jobbe med når man kommer tilbake når man har slike verdier», sier minister Edholm.

Slaveri er fremdeles lovlig i islamsk religiøs lov, sharia. Den islamske staten (IS) holdt da også slaveauksjoner i områder de kontrollerte i Irak og Syria.

Ei tysk kvinne som var med i IS i Irak, ble i august 2023 dømt til 14 års fengsel for å ha latt en femåring tørste i hjel i sola. Jenta var slave for kvinna og mannen hennes.

Terrordømt IS-tilhenger fikk jobb på kommunalt fritidssenter i Göteborg

Tysk kvinne dømt til 14 års fengsel for å ha latt femåring tørste i hjel i Irak

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.