To barnehager i bydelene Kista og Akalla i Stockholm stenges etter at det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) slo alarm om at barna risikerer å bli radikalisert. Dette melder SVT.

Barnehagene ble tidligere drevet av samme konsern som eide den muslimske Cordoba-skolen, som ble stengt i fjor etter det samme Säpo-varselet. Et medlem av ledelsen i denne gruppen skal ha hatt tilknytning til en terrororganisasjon.

Stockholm kommune har nå besluttet å stenge Mångårdens to barnehager i Järva, etter at barnehagestyret hadde møte tirsdag.

I november trakk Skolinspektionen tilbake tillatelsen til Cordoba International School i Stockholm, etter at Säkerhetspolisen hadde varslet om at elevene var i fare for å bli radikalisert.

I uttalelsen opplyste Säpo at flere ansatte og medlemmer av ledelsen i den tidligere eiergruppen hadde vært i kontakt med voldelige islamister. Etter at konsesjonen ble trukket tilbake, besluttet selskapet å legge ned skolen.

Mens IS-jihadister myrder svensker jobber IS-jihadister i svenske skoler

Barnehagene, som har plass til 185 barn, ble tidligere drevet av Mångården Holding-konsernet, hvis datterselskap ALM Education eide Cordoba-skolen. I februar ble Mångården Holding kjøpt opp av selskapet Utbildia, noe som resulterte i en helt ny ledelse.

Etter Skolinspektionens avgjørelse om Cordoba-skolen gransket imidlertid Stockholm kommune de to barnehagene også, og besluttet å stenge dem 8. mai.

Ifølge Stockholm kommune har ikke eieren iverksatt tilstrekkelige tiltak for å sikre at barna ikke utsettes for radikalisering.

Ifølge Säpo har et medlem av den tidligere ledelsen arbeidet for en terrorgruppe i utlandet. Selv om ledelsen av barnehagene er ny, er ikke personalet blitt byttet ut.

«Det er veldig alvorlig at det er så store mangler at vi må trekke tilbake konsesjonen og stenge disse barnehagene. Det viktigste nå er at vi sikrer at alle barn får en tryggere barnehageplass, og jeg vet at det finnes nye barnehageplasser til alle i Järva». Det uttaler Clara Lindblom, gruppeleder for Vänsterpartiet i Stockholms by til SVT.

Patrick Gladh, Utbildias medeier og skolesjef, sier at de har iverksatt alle mulige tiltak for å sikre et trygt miljø for barna. Styret, rektor og deler av personalet er byttet ut. «Hvis Stockholm kommune har mer informasjon om personer, tar vi gjerne imot den informasjonen, slik at vi kan iverksette tiltak», kommenterer Gladh.

Avgjørelsen vil bli anket til forvaltningsdomstolen.

Sverige: Mistenkte IS-terrorister jobbet på skoler i Stockholm

Tidligere denne måneden slo sikkerhetspolitiet (Säpo) til mot flere boligadresser og en islamsk forenings lokaler utenfor Stockholm. Fire menn i 20-årene ble pågrepet. De skal ha koblinger til terrorbevegelsen Den islamske staten (IS). To terrormistenkte brødre skal begge ha jobbet med skolebarn i Stockholm.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.