Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) slo nylig til mot flere boligadresser og en islamsk forenings lokaler i Tyresö utenfor Stockholm. Fire menn i 20-årene ble pågrepet. De skal ha koblinger til Den islamske staten (IS) i Somalia.

«Vi måtte handle for å stoppe den planlagte forbrytelsen og avverge en mulig trussel», uttalte Fredrik Hultgren-Friberg, pressetalsperson i Säpo.

To brødre er nå mistenkt for forberedelse til terrorhandlinger og grove våpenlovbrudd. To andre menn er mistenkt for grove våpenlovbrudd. Alle benekter straffeskyld.

Brødrene konverterte til islam i tenårene, ifølge avisen Aftonbladet. Folk rundt brødrene som SVT har snakket med oppgir at de hadde blitt mer religiøst aktive den siste tida.

Så seint som dagen før pågripelsen jobbet den yngre broren på en barneskole. Storebroren har også arbeidet som vikar i skoleverdenen. Dette melder SVT.

Ifølge SVT Nyheters opplysninger har begge de terrormistenkte brødrene med koblinger til IS jobbet som vikar i skolevirksomhet i Stockholm.

Førskoler i Malmö melder ikke fra om barn som blir utsatt for æresundertrykkelse

Sverige: Lærer demonstrerte mot islamisering, ble overfalt og mistet jobben

«Vi jobber hver dag med ansettelser, bakgrunnssjekker og med å sikre skolemiljøet. Det er ingen opplysninger om varsler fra før», kommenterer skolesjefen i kommunen til SVT.

Mennene startet i vikariat i kommunens skoledrift i 2021. Storebroren har imidlertid ikke jobbet i kommunen siden 2022.

De er tidligere dømt for narkotikaforbrytelser, storebroren for flere saker. Sivilkledd politi har tidligere besøkt boligen deres og spurt naboer om de la merke til rare lukter eller lyder fra brødrenes leilighet.

Mens IS-jihadister myrder svensker jobber IS-jihadister i svenske skoler

Ifølge Säpo ble forrige ukes innsats gjort for å avverge en mulig trussel knyttet til voldelig islamisme.

«Vi har kunnet konstatere at det er koblinger til IS i Somalia», sier Fredrik Hallström, operativ leder i Säpo.

De to andre mennene, som er varetektsfengslet for grove våpenlovbrudd, er av politiet knyttet til et kriminelt nettverk i Tyresö, ifølge avisen Expressens opplysninger.

«Alle har benektet denne forbrytelsen. Nå vil vi forfølge denne forundersøkelsen med all den makt vi har til rådighet», sier Lars Hedvall, aktor ved Riksenheten för säkerhetsmål.

Svensk sikkerhetsekspert tror stor terrortrussel «vil bli en del av hverdagen vår»

Det svenske terrortrusselnivået ble i 2023 hevet fra 3 til 4, som innebærer antatt høy risiko for terrorhandlinger. I sentrum av den nye vurderingen står trusselen fra voldelige islamske miljøer. Flere jihadistiske organisasjoner har gått ut med oppfordringer til militante muslimer om å angripe og drepe svensker.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.