I mars gjennomførte Säkerhetspolisen (Säpo) og svensk politi en razzia mot flere lokaler i Tyresö nær Stockholm, deriblant en moské. Fem personer er blitt arrestert så langt, og en av dem skal ha vært moskeens imam. Dette melder Samnytt.

Terrormistanken er knyttet til den jihadistiske terrorgruppen Den islamske staten (IS).

Fire med IS-tilknytning pågrepet i Sverige, planla terror

Lokalene til Tyresö islamske kulturforening fungerte som en såkalt kjellermoské. Den øverste lederen sitter nå varetektsfengslet, mistenkt for alvorlig deltakelse i en terrororganisasjon. Han ble pågrepet i april etter et gjennombrudd med de fire første arrestantene.

Flere kilder TV4 Nyheterna har snakket med bekrefter at det er imamen i den islamske kulturforeningen i Tyresö og deres kjellermoské som er pågrepet.

Imamen er født og oppvokst i Somalia, men har bodd i Sverige i flere tiår. Ifølge den svenske sikkerhetstjenesten knyttes terrormistanken til Den islamske staten, IS, i Somalia.

Den somaliske mannen i 60-årene har vært imam siden begynnelsen av 2000-tallet. Han skal ha undervist barn og unge i islam i moskeen.

To av de andre arresterte skal være et brødrepar som har konvertert til islam. De er mistenkt for å ha forberedt en terrorhandling og for alvorlige våpenlovbrudd.

Brødrene konverterte til islam i tenårene, ifølge avisen Aftonbladet. Folk rundt brødrene som SVT har snakket med oppgir at de hadde blitt mer religiøst aktive den siste tida.

Så seint som dagen før pågripelsen jobbet den yngre broren på en barneskole. Storebroren har også arbeidet som vikar i skoleverdenen. Dette melder SVT.

Sverige: Mistenkte IS-terrorister jobbet på skoler i Stockholm

Mens IS-jihadister myrder svensker jobber IS-jihadister i svenske skoler

Siden 2016 har foreningen mottatt nesten en halv million svenske kroner i organisasjonstilskudd. Det kan være enda mer, ettersom Myndigheten för trossamfund ikke kan se utbetalinger lenger tilbake i tid.

«Dette er alvorlig fordi det risikerer å undergrave tilliten til det statlige tilskuddssystemet. Hvis det finnes et miljø som dette knyttet til en menighet, blir det alvorlig, og det risikerer også å sverte andre menigheter som ikke har gjort noe galt», sier Isak Reichel, direktør og leder for Myndigheten för stöd till trossamfund, og legger til at det faktum at det dreier seg om en imam, blir tatt på alvor.

I tillegg til organisasjonstilskudd har Tyresö kommune også utbetalt nesten en halv million kroner i lokal aktivitetsstøtte til foreningen.


;
Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.