Den svenske Skolinspektionen stenger tre muslimske friskoler i Gøteborg. Årsaken er «grov utilstrekkelighet» av ledelsen, og at et tidligere moderat parlamentsmedlem skal ha brakt millioner av skolens penger til Somalia.

Skolinspektionen har besluttet å tilbakekalle godkjenningen for foreningen Framtidsskolan, som driver tre friskoler i Gøteborg. Bakgrunnen for vedtaket er at flere av styremedlemmene i foreningen vurderes som uegnet til å drive skolevirksomhet.

– Det finns inget förtroende kvar för styrelsen helt enkelt, sier Johan Kylenfelt, jurist ved Skolinspektionen, til SVT Väst.

 Islamist-forbindelser

Den første Römosseskolan ble grunnlagt for 22 år siden av tidligere  riksdagsmedlem for Moderaterna, Abdirizak Waberi. Waberi satt i den svenske riksdagen mellom 2010 og 2014, og var da medlem av Forsvarskomiteen.

Waberi er for tiden visepresident i Federation of Islamic Organizations in Europe (FIOE), og frem til desember 2010 var han også formann i Islamiska Förbundet i Sverige (IFIS).

Parallelt med arbeidet på skolen, drev Waberi også National Unity Party i Somalia, som er et islamistisk parti med koblinger til tyrkiske Milli Göruz og Det muslimske brorskapet.

Lang historie med mangler

Skoleledelsens tilknytning til islamisme ble lagt merke til i 2003, og den svenske Skolinspektionen har inspisert skolen ved flere anledninger. Allerede i 2011 ble skolen kritisert for blant annet mangler i arbeidet med å skape trygge rammer.

I 2015 fikk skolen kritikk for manglende trygghet og dårlige studieforhold.

I 2019 startet den svenske Skolinspektionen en ny etterforskning mot skolen, etter informasjon om blant annet kjønnsdelt undervisning og at bønn ikke ble oppfattet som frivillig.

Det ble ikke iverksatt tiltak mot skolen, og i 2020 fikk skolen klarsignal til å utvide sin virksomhet.

I september avslørte Göteborgs-Posten at flere styremedlemmer har koblinger til islamistiske organisasjoner.

Ifølge Expressen mottok Römosseskolorna 370 millioner svenske kroner i 2012-2019, først og fremst skolepenger fra den svenske staten og Gøteborg kommune.

Brukte penger i utlandet

I september ble Waberi siktet, etter først å ha blitt sparket og politianmeldt av sitt eget styre. Den svenske Skolinspektionen mener imidlertid at styret ikke har handlet raskt nok.

Ifølge den svenske Ekobrottsmyndigheten, tilsvarende det norske Økokrim, har Abdirizak Waberi overført rundt 4,5 millioner svenske kroner fra skolen til sin egen forening. Pengene skal han ha brukt til blant annet å betale for sine egne reiser til Somalia, og han skal også ha overført store beløp til samme land.

Styret i Framtidsskolan skal heller ikke ha styrt økonomien, eller hatt tilstrekkelig åpenhet og kontroll med virksomheten. Skolinspektionens gjennomgang har blant annet vist at det er betalt penger for tjenester som aldri er utført.

I mai i år fikk Römosseskolan sin daværende bankkonto fryst. I Sverige er det kun to myndigheter som har myndighet til å fatte et slikt vedtak, nemlig Finansinspektionen og sikkerhetspolitiet Säpo. Da skolen ikke klarte å få ny konto i en annen bank, stoppet Gøteborg kommune overføringene til foreningen Framstegsskolan, som driver de tre barneskolene og en førskole. Totalt har kommunen stoppet 40 millioner svenske kroner i utbetalinger.

Avgjørelsen ble anket og skal nå avgjøres av lagmannsretten.

– Det är viktigt att inte betala ut skattepengar till tvivelaktiga ägare och riskera att pengarna går till ändamål de inte är avsedda för, sier Axel Darvik, formann i grunnskolestyret i Gøteborg, til SVT Väst.

Nå har Skolstyrelsen tatt beslutningen om å tilbakekalle Framstegsskolans tillatelse til å drive skolevirksomhet. De tre Römosseskolorna, Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten og Römosseskolan Agnesberg, blir derfor stengt 19. november. Vedtaket berører 600 elever som nå skal flyttes til andre skoler av kommunen.

– Jag tycker att det är glädjande, framför allt för barnen, att vi kan få stopp på den segregation som den här skolan bidrar till. Min besvikelse är att det är enbart på de ekonomiska grunderna beslutet om att stänga skolan fattas, sier Axel Darvik til SVT.

Les også:

Presser igjennom muslimsk friskole

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.