Vetenskapsskolan i Kortedala utenfor Gøteborg er et eksempel på en religiøs friskole. Også her har ansatte vært i Säpos kikkert. Illustrasjonsfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB scanpix.

SVT: nyheter melder om at et voldforherligende ekstremistmiljø driver et titalls barnehager og skoler på det offentliges regning.

I en nyhetsartikkel fra onsdag forteller den svenske allmennkringkasteren at Säkerhetspolisen kjenner til at personer som de har fulgt opp og arbeidet med har startet  skolevirksomhet. Gjennom statsstøtten til drift av barnehage og grunnskole henter ekstremistene inn penger til å lønne seg selv, og samtidig kan de påvirke hundrevis av barn.

I januar foreslo et statlig utvalg at støtte til frie barnehager og skoler burde inneholde et demokratikrav. Säpo mener dette bør innføres, men det kan bli forhindret av formaljuridiske grunner, melder SVT:

Säpo vill nu se en lagändring för att förhindra att våldsbejakande extremister använder skolor som plattform. (…) Utredningen poängterade dock samtidigt att det är juridiskt tveksamt om en sådan lag går att införa. Europakonventionen säger nämligen att föräldrar har rätt att välja utbildning till sina barn som överensstämmer med familjens religiösa övertygelse.

Først helt i slutten av denne artikkelen kommer det fram at «ekstremistene» i saken har en «religiøs» overbevisning. Islamisme eller jihadisme nevnes ikke med ett ord. Om man klikker på en lenke i artikkelen, blir det imidlertid klart at det handler om «våldsbejakande islamistisk extremism».

Men av hensyn til foreldrenes rett til å oppdra sine barn i pakt med egen religiøs overbevisning, er det ikke sikkert Sverige kan få gjort noe med situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

På Facebook er det flere som har kommentert artikkelen.

Sosialdemokraten og skribenten Espen Goffeng så for seg hvordan dette kunne tatt seg ut om man byttet type ekstremister:

Overført til norsk og vridd ganske nøyaktig 180 grader, så ville dette blitt: «NRK melder at titalls skoler drives av personer med kobling til nazisme. Flere hundre barn går på disse skolene. Men ta det med ro. Vi har det under overvåkning.»

Sosiolog og skribent Kjetil Rolness skrev:

«Snikislamisering» er ikke noe godt ord. I alle i fall ikke Sverige. Begrepet er for mildt.

 

Les også