Arquus Fortress Mk 2 skal kjøpes inn av svensk politi. Foto: Arquus Defense

Svensk sikkerhetspoliti (Säpo) skriver i sin årbok om økte trusler fra høyreekstremister og andre som polariserer debatten, som koronakritiske stemmer. Samtidig argumenteres det for at IS-ekstremister skal hentes hjem til Sverige.

Inom den högerextrema miljön har gränsen mellan våldsbejakande och icke våldsbejakande högerextremism blivit allt mer diffus.

Samnytt skriver at den tidligere Säpo-sjefen Malene Rembe er bekymret for IS-terroristenes sikkerhet:

Tidigare Säpochefen Malena Rembe förordar exempelvis att IS-terrorister med svenskt medborgarskap bör hämtas tillbaka till Sverige från utlandet. Risken att terroristerna ska råka illa ut i de fångläger där de nu befinner sig menar Rembe är större än risken att svenska medborgare ska drabbas av terroraktiviteter från dessa individer om de tillåts återvända hit.

Trusselen fra Russland nevnes 20 ganger, og høyreekstremisme nevnes 13 ganger. Mens islamisme er nevnt en eneste gang.

Kjøper panservogner

Om det er for å beskytte politiet mot høyreekstremisme og polariserende debatt vites ikke. Men svensk politi går nå til innkjøp av panservogner.

Det är så kallat taktiskt fordon av modellen Arquus Fortress Mk2 som nu ska implementeras i den svenska polisens fordonsflotta. Det nya toppresterande pansarfordonet väckte intressen hos den svenska myndigheten när det förevisades på en internationell mässa förra året, och enligt uppgift ska en beställning nu ha lagts.

Det fyrhjulsdrivna så kallade APO-fordonet uppges vara mer “aggressivt” och utrustad med ett bättre skalskydd än föregångaren. Det beskrivs som flexibelt och mycket väl anpassat till “operationella åtaganden” av olika slag med all den senaste pansarskyddstekniken.

Hver panservogn har plass til elleve politifolk, og skal beskytte mot steiner, kuler og landminer.

Under huven sitter en väl skyddad sexcylindrig motor på 340 hästkrafter som ger fordonet en topphastighet på 120 km/tim. Interiören har utformats med hög komfort för att de styrkor som transporteras ut till händelsezonerna ska känna sig både fysiskt och psykiskt på topp när de kommer fram.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.