Nytt

En håndfull personer med bosted i Sverige har reist til Somalia, hvor de har falt i kamp for den islamistiske miltsen Al Shabaab. Rundt ti svenske statsborgere befinner seg fortsatt i Somalia, i kamp eller treningsleire, opplyser Säpo som er dypt bekymret for uviklingen. De ser tendens til at flere drar.

Svenska säkerhetspolisen är djupt oroad över att unga män reser från Sverige för att delta i strider i Somalia. Enligt Säpos chefs-analytiker på enheten för kontraterrorism, Malena Rembe, finns det flera personer med svenskt pass som dött i strid. Hon kan inte lämna några ytterligare detaljer om dem, men påpekar att det är en personlig tragedi för familjen.

– Vi bedömer att ett 20-tal personer har rest från Sverige till Somalia för att delta i våldshandlingar eller utbildning. För när- varande bedöms ett 10-tal svens-kar finnas på plats i Somalia som antingen deltar i våldshandlingar eller finns på träningsläger, men det kan finnas ett mörkertal. Det som oroar oss är att det är pågående och ökande, säger Malena Rembe.

Malena Rembe beskriver gruppen som brokig, men det handlar inte bara om svenskar med somalisk bakgrund. Istället är det en etniskt blandad grupp, och där några också kommer från välintegrerade familjer.

– Vi har anhöriga som kontaktar oss för att de är oroliga och tycker att vi borde göra mera.

Pågår sådan rekrytering just nu i Sverige?

–Det här är personer som åker ned på eget initiativ. De ser sig som en del av en global kamp och vill bidra. Till viss del handlar det också om våldsglorifiering. Det är främst unga män i åldern 20–30 år. De söker själva kontakterna och resvägarna. Vi ser inte extern påverkan i så hög grad

Säpo försöker också att kontakta personer i den mån det finns information om att någon planerar att resa iväg för att delta i stridigheter.

–I några fall har vi i varje fall försenat avresa. Men det är svårt att veta om de kommer att resa i framtiden. Vi ser en påtaglig risk för dessa män att dö därnere, och vi känner till fall där inte anhöriga fått veta något i förväg.

Rembe sier man ikke har lovlig adgang til å forby verving til en terrororganisasjon som Al Shabaab. Det er først hvis personer konkret planlegger aksjoner at de kan gripe inn.

Hun sier deres verving og kamp kan gi Sverige negativ omtale. Men er ikke redd for terror i Sverige. Man må undres om ikke dette er en bagatellisering. Hvis unge svenske innvandrere fra velintegrerte familier drar ned og melder seg til kamp, kan de like gjerne bruke kunnskapen på hjemmebane. De vil ha en innstilling til bruk av vold og en ideologisk hardhet som når som helst kan omsettes i handling i Sverige, enten det er mot frivillige organisasjoner, enkeltpersoner eller myndighetene.

–al-Shabaab har det senaste året tydligt visat att terror är en del av deras verksamhet, bland annat med självmordsattentat. De kopplar sin verksamhet till den globala kampen, med antivästliga argument, och i förlängningen stöder det al-Qaidas verksamhet, säger Malena Rembe som samtidigt förklarar att det krävs en konkret misstanke om terrorbrott för att kunna ingripa med hjälp av lagar.

Dessa personers agerande i Somalia riskerar enligt Säpo att skada Sveriges internationella anseende, att Sverige kan uppfattas som en plats där man kan stödja terrorism. Däremot ser Malena Rembe inte att det skulle finns någon avsikt i dessa miljöer att utföra terrordåd i Sverige.

– Men om vi talar om kompetens är det ju bland dessa personer som den finns. Det är en potentiell risk på sikt, men det är viktigt att understryka att vi inte ser något sådant hot för närvarade.

Svenskar döda i strid i Somalia