Nytt

Unge svensk-somaliske menn trenes i Somalia for å kjempe sammen med terrorist-relaterte militsgrupper som al-Shabab. En tyvetalls menn bosatt i Sverige har til nå blitt drept i strid med somaliske regjeringsstyrker, og i følge det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) kan det svenske nettverket også anvende sin stridskompetanse hvis eller når de vender tilbake til Sverige.

Mannen kom til Sverige som ung, og tilhørte en gruppe som skal ha blitt «selvradikalisert». Det vil si at ingen har påvirket gruppen utenfra, selv om det er kjent at islamistbevegelsen al-Shabab forsøker å rekruttere somaliere bosatt i Sverige:

Säpo bekräftar på onsdagen att ytterligare en ung svensk-somalisk man dödats i Somalia. Mannen dog i strider i början av juli. Det betyder att «en handfull» svenskar dött i striderna i Somalia, enligt Säpo.

Mannen stred för al-Shabaab, en milisgrupp som för krig mot regeringsstyrkorna i landet. Milisen, som är stämplad som terroristorganisation, misstänks samarbeta med terrornätverket al-Qaida.

Radikaliserades

Mannen kom till Sverige i unga år, och bodde i Mellansverige till alldeles nyligen då han flyttade tillbaka till Somalia.

Enligt Säpo var det här i Sverige som han påbörjade en form av radikalisering.
– Det handlar om en process som leder till en ideologisk och religiös aktivism, där man tycker att det är okej att använda våld i politiskt syfte, säger Patrik Peter, pressekreterare vid Säkerhetpolisen, till Expressen.se.

Enligt Säpos bedömning har ett 20-tal svenskar rest till Somalia för att delta i strid eller utbildning.

– Vad vi befarar är att de får ett nätverk, och erfarenheter och utbildning på plats i Somalia som kan användas i Sverige om och när de kommer tillbaka, säger Malena Rembe som är chefsanalytiker på Säpos enhet mot terrorism, till SR International.

Regeringen i Somalia har beklaget seg over at personer bosatt i Skandinavia støtter al-Shabab enten militært eller med penger. I 2008 ble det kjent at somaliere med oppholdstillatelse i Danmark i stadig større utstrekning reiser til Somalia for å få militærtrening og religiøs skolering av den ekstremistiske gruppen. Reisevirksomheten fikk den danske etterretningstjenesten til å skjerpe oppmerksomheten rundt somaliere bosatt i Danmark.

Al-Shababmilitsen har forøvrig uttalt støtte i det norsk-somaliske miljøet. Det var denne gruppen som var ansvarlig for den groteske steiningen av 13 år gamle Aisha Ibrahim Duhulow i oktober i fjor. Etter en voldtekt ble Duhulow anklaget av islamistene i al-Shabab for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, og steinet til døde av 50 menn foran drøyt 1000 tilskuere.

Lederen av Somalisk Nettverk, Bashe Musse, er blant dem som forsvarer pengeinnsamlingen til al-Shabab som finner sted i det norsk-somaliske miljøet i Norge.

Expressen: Svenska män tränas av terrorgrupper