Nytt

Somaliere med oppholdstillatelse i Danmark reiser i stadig større utstrekning til Somalia for å få militærtrening og religiøs skolering av den ekstremistiske gruppen al-Shabab. Gruppen har nære relasjoner til al-Qaida.

Reisevirksomheten har fått den danske etterretningstjenesten til å skjerpe oppmerksomheten rundt somaliere bosatt i Danmark:

Også formanden for det somaliske samfund i Århus, Abdirashid Sheikh Mohamud, er foruroliget over udviklingen og kalder det for et «meget følsomt område».

– Regeringen i Somalia har før beklaget sig over folk fra Skandinavien, der støtter al-Shabaab enten militært eller med penge. Jeg vil tro, at omkring 15 mennesker fra Jylland er rejst til Somalia for at træne med gruppen. På Sjælland er der sikkert flere, siger han til Politiken.

Mohamud har forgjeves forsøkt å advare mot den ekstremistiske gruppen blant en liten, uintegrert del av de omtrent 16.000 somalierne i Danmark.

– Men vi kan ikke få kontakt med denne gruppe af somaliere, fordi de tit optræder truende, forklarer han.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ingen kommentarer, men henviser dog til oplysninger i sin seneste årsberetning om, at «en række personer med opholdstilladelse i Danmark er involveret i eller på forskellig vis yder støtte til terrorrelaterede aktiviteter i en række lande». Og her nævner PET blandt andet i Somalia.

«PET har skærpet opmærksomheden på denne tendens, fordi personer, der har deltaget i kamphandlinger og fået operativ erfaring fra konfliktzoner i udlandet, kan udgøre en sikkerhedsrisiko i Danmark», skriver PET.

Den ekstremistiske al-Shababmilitsen får forøvrig uttalt støtte av det norsk-somaliske miljøet. Det var denne gruppen som var ansvarlig for den groteske steiningen av 13 år gamle Aisha Ibrahim Duhulow mandag 27. oktober i år. Etter en voldtekt ble Duhulow anklaget av den islamistiske al-Shabab for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold, og steinet til døde av 50 menn foran drøyt 1000 tilskuere.

Lederen av Somalisk Nettverk, Bashe Musse, er blant dem som forsvarer pengeinnsamlingen til al-Shabab som finner sted i det norsk-somaliske miljøet i Norge.

Danmarks Radio: Somalier fra Danmark træner terror