Den økte terrorfaren i Europa skal sees i sammenheng med fremveksten av hjemlige jihadister: asylsøkere som har fått opphold og radikaliseres, slik som terrorcellen i Norge. I Sverige har utviklingen kommet lenger, men vises først nå: ifjor reiste et tyvetall til Somalia for å få opplæring og slåss for al Shabaab.

Men fortsatt finnes det et miljø i Sverige som Säpo mener er kapable til å begå terror. Man overvåker konstant rundt ti stykker, men det finnes flere, sies det.

Enligt Expressens källor handlar det om «en bred omsvängning inom jihadismen» i Sverige och flera andra europeiska länder.
– Situationen har taggats upp under en längre tid och man kan se en tydlig trend. Men det skulle inte hjälpa att låsa in fem sex personer på Kronobergshäktet. Det här är allvarligare än så, säger en källa med insyn.
Enligt Expressens källor riktas misstankarna mot personer med anknytning till flera olika grupperingar. En källa nämner al-Shabab, en annan Lashkar-e-Taiba. Uppgifterna ska delvis ha vidarebefordrats av svensk underrättelsepersonal i Somalia, där Sverige deltar i EU:s marina insats «Operation Atalanta».
Totalt ska Säpo just nu ha mellan tio och femton personer under uppsikt, men fler än så betraktas som «kapabla att utföra terrordåd».

For to år siden hevdet Etiopias ambassadør i Sverige at en stor del av al Shabaabs midler kom fra Norden. Aktiviteten skal være særlig stor i Sverige.

Sverige har praktisert en politisk korrekthet som lar asylsøkere og familiegjenforente får være i fred og dyrke sin egen kultur. Bestemte områder er blitt ghettoer der svenske myndigheter ikke slipper inn. Regningen kan nå komme på bordet. Hvordan vil det offisielle Sverige reagere?

Ett 20-tal personer ska under förra året ha rest från Sverige till Somalia för att delta i träning kopplad till terrorism eller olagliga våldshandlingar, enligt en rapport från Säpo.
«Svenskarna bedöms ha fått både ideologisk utbildning och militär träning. De har varierande bakgrund men är genomgående unga, och har i de flesta fall rest till Somalia utan att deras anhöriga vet om det», skriver Säpo i en rapport, och fortsätter:
«I Sverige har Säkerhetspolisen kunnat se ett fortsatt intresse, hos ett begränsat antal personer, för att åka till Somalia för att där delta i träning kopplad till terrorism eller olagliga våldshandlingar. Det kan ses som en följd av att rörelsen har stärkt sin förmåga att utbilda utlänningar och sprida propaganda som riktar sig till personer utanför Somalia.»

Säpo bevakar tiotal svenskar