Svensk politi har pågrepet fire personer i Tyresö sørøst for Stockholm, mistenkt for IS-tilknytning og terror planer. Säpo slo til mot et forsamlingslokale som fungerer som moske og slo inn vinduer og dører med slegge.

Deretter ble det kastet inn tåregassgranater. Politiet tok ingen sjanser.

– Jag såg poliser som låg på en kulle här på baksidan och bytte om. Två från insatsstyrkan, sen kom de fram och höll mig ur vägen. De gick fram med en slägga och började slå sönder fönstren. När de fått hål på rutorna kastade de in chockgranater, säger ett ögonvittne till polisen insats.

Vittnet beskriver att poliserna sedan bröt upp dörren till lokalen och genomsökte den, sedan anlände tekniker till platsen.

Säpo sier det handler om personer i et voldsvillig islamistisk miljø med koblinger til IS i utlandet. De fire er også siktet for våpenforbrytelser og organisert kriminalitet.

– Det handlar om en grupp individer i den våldsbejakande islamistiska miljön. Den misstänkta brottsligheten har internationella kopplingar och knyts till terroristorganisationen IS, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo till DN.

Säpo sier de ikke turde vente lenger med å slå til. Hensyn til liv går foran alt.

– Vi kan inte vänta på att ett brott ska inträffa. När det kommer till människoliv kan vi aldrig chansa, säger han.

https://www.dn.se/sverige/sapo-och-polisen-i-gemensam-insats-i-tyreso/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.