Jan Guillou var agent for KGB i fem år. Det viser hemmeligstemplede papirer hos Säpo som Expressen har fått tilgang til. Guillou ble anmeldt til Säpo i 1967 av venn og kollega Arne Lemberg.

Guillou ble rikskjendis i Sverige da han sammen med Peter Bratt avslørte den hemmelig svenske etterretningskontoret IB, som hadde lykkes infiltrere venstresiden. Nå blir han selv avslørt som KGB-agent.

Han innrømmer overfor Expressen at han var agent i fem år og fikk betalt for sine tjenester. Ifølge Guillou lot han seg verve for å avsløre hvordan KGB arbeider i Sverige. Han hevder at han utførte ubetydeligheter som å skrive en analyse av sosialdemokratiets syn på Vietnam-krigen. Men Lemberg forteller om andre oppdrag: bla. ba KGB ham skaffe den interne telefonlisten til den amerikanske ambassaden.

Arne Lemberg kontaktade våren 1967 Säpo-intendenten Per-Gunnar Vinge och gav honom en fyrsidig pm där han pekade ut Jan Guillou som KGB-agent.
I sin PM, författat den 14 april 1967, förklarar Lemberg för Säpo varför han väljer att anmäla sin vän:

– I dag på förmiddagen, efter 20-30 timmars betänketid, ringde jag intendent Vinge och informerade honom om vad jag visste. Jag hade en tanke och det var att gå till amerikanska ambassaden och kanske senare få en bra story i tidningen. Två saker gjorde att jag avstod; det är olagligt att inte informera svenska säkerhetstjänsten, jag förstod att min eventuella story inte skulle kunna publiceras i Fib/Aktuellt eftersom den eventuelle uppgiftslämnaren fanns på tidningen.

Lemberg skriver detaljerat om Guillous kontakter med KGB-chefen Gergel.
I sin PM skriver Arne Lemberg bland annat om ett tillfälle när Jan Guillou ska erkänt att han utförde uppdrag mot betalning åt Gergel:
– Efter en timmas diskussion lättade Jan sitt hjärta och sa att han faktiskt fått betalt för det material han lämnat till ryssen, ca 600 kr.
..
Men Arne Lemberg påstår också, när han vänder sig till säkerhetspolisen, att Jan Guillou ska ha bett om hjälp att genomföra ett betydligt mer känsligt uppdrag.
Lemberg återger vad Guillou ska ha sagt till honom:
– Min nästa uppgift är att stjäla en intern telefonkatalog från amerikanska ambassaden. Men jag vill inte visa mig där, om du vill vara med kan du stjäla den, ska Guillou ha sagt.
Arne Lemberg säger till Säpo att han faktiskt åkte till amerikanska ambassaden, men att det var en avledande manöver för att inför Guillou låtsas vilja hjälpa till. Efter besöket ska han ha gjort klart för Guillou att uppgiften var omöjlig att genomföra.

Denne affæren kan ikke Guillou erindre. Han mener den er et påfunn. Guillou har i det hele tatt svært dårlig hukommelse når det gjelder den mørke siden av sin fortid. Han tilhørte aktivist-fløyen innen FNL og palestinabevegelsen, som pleide kontakter til «frigjøringsbevegelser» som PFLP og DFLP.

Det har i senere år kommet frem bevis for de tette kontaktene mellom KGB og bla. PFLP. De gjorde at også palestinavenner ble trukket inn i KGBs nett. Dette samarbeidet er utførlig beskrevet i Gunnar Ekbergs bok «De ska ju åndå dö» som nylig utom på svensk. Ekberg var agenten som Guillou og Bratt avslørte i 1972.

Det vakte den gang voldsomt oppsikt: Det svenske forsvaret, sosialdemokratiet og Säpo overvåket og infiltrerte venstresiden. Det ble fremstilt som et demokratisk overgrep og ga venstresiden en stor propagandaseier. I virkeligheten var det en helt legitim virksomhet: aktivistene var innblandet i terror. Da Ekberg ble avslørt skrev Guillou et personlig brev til PFLP der han anbefalte at Ekberg skulle lokkes i en felle og tortureres.

Guillou har vært flink til å benekte alle anklager. Denne gang måtte han «tilstå». Bevisene var for knusende. Typisk nok svarte han da han ble forelagt dokumentene at han nå forsto hvordan Stasi-offer har det når de leser sine mapper. M.a.o: han var et offer.


Jan Guillou hemlig agent åt Sovjet

Säpo-dokument visar att IB-avslöjaren och författaren Jan Guillou under slutet av 1960-talet lät sig värvas som hemlig agent av ryska säkerhetstjänsten KGB.
Guillou hade under fem års tid hemliga möten med bland andra den sovjetiska KGB-officeren Jevgenij Gergel.
När Expressen i går visade Jan Guillou dokumenten valde han att för första gången bekräfta att han verkligen utfört uppdrag åt KGB:
– Jag fick också betalt och fick skriva på kvitton, säger Jan Guillou till Expressens Micke Ölander.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.