Pårørende har betalt menneskesmuglere for å få de svenske IS-kvinnene ut av leiren i al-Hol. Nå er de på vei til Sverige. Skjermdump SVT

Fire svenske IS-kvinner og ni barn er snart på vei hjem til Sverige. Kvinnene har flyktet fra Syria til Tyrkia, der de for øyeblikket holdes. Ifølge SVT er minst to av kvinnene smuglet ut av al-Hol-leiren nordøst i Syria av menneskesmuglere pårørende har betalt for oppdraget.

SVT melder at IS-kvinnene har oppholdt seg i Tyrkia i over to måneder i påvente av dna-testing. Både mødrene selv og barna må dna-testes før innreise til Sverige, for å fastslå at det virkelig er IS-kvinnenes egne barn. I tillegg skal en av kvinnene ha testet positivt for covid-19.

Det brukes store ressurser på å ta imot kvinnene i Sverige.

– Polis, Säpo, socialtjänst, migrationsverk och katastrofmedicin kommer att ta emot dem så fort de landat, sier Jonas Trolle, leder for Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

Blant de fire kvinnene skal en av dem ha reist til Syria allerede i 2011. Av de fem barna hun har født i kalifatet, har hun med seg to til Sverige. To av de andre barna er ifølge SVT døde, mens det siste skal bli i Syria.

SVT har intervjuet en pårørende til en annen av IS-kvinnene, som reiste til Syria som 19-åring. Vedkommende forteller hvordan de betalte menneskesmuglere for å få kvinnene ut av al-Hol og over til Tyrkia.

– Vi har väntat på att Sverige ska ta hem dem. Men när inget händer har anhöriga tagit saken i egna händer och betalat smugglare. Kvinnan var 19 år när hon åkte och ångrar det nu. Det är bättre att de ställs inför rätta här än att de får sitta i ett flyktingläger i Syrien med oviss framtid, sier den pårørende til SVT.

Jonas Trolle fra det svenske senteret mot voldelig ekstremisme sier at det er viktig å ta barneperspektivet i møtet med IS-familiene. Men han antyder at også IS-kvinnene kan ha vært utsatt for overgrep som gjør at de har krav på oppreisning.

– Det handlar om barnperspektivet, att de tas om hand och får hjälp, inte minst så att de inte ska riskera att radikaliseras. Det andra perspektivet är brottsoffren som har blivit utsatta för både förföljelse, mord och andra övergrepp. De måste få upprättelse. Därför måste de vuxna återvändarna utredas omedelbart.

SVT gir ingen opplysninger om når kvinnene og barna lander på svensk jord.

Sverige i endring. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.