Foto: Skjermdump fra SVT. 

De reiste av gårde for å bli en del en brutal «islamsk stat». I dag sitter de innesperret i store leirer. Nå skal snart de svenske IS-kvinnene stilles for retten i Syria. De kan ikke regne med å bli tatt på med silkehansker.

Etter at den såkalte IS-staten falt, har kvinnene som deltok blitt samlet opp i leirer i regionen. Al Hol-leiren er den mest kjente, og her skal det ifølge svensk TV ( SVT) befinne seg ca. 30.000–40.000 kvinner som er overlevende fra den kollapsede staten.

Mange av dem er svenske, og spørsmålet har lenge vært hvilken skjebne disse går i møte. Nå kan SVT berette at det nærmer seg et endelig rettsoppgjør med kvinnene.

«Rättegångar mot dem planeras att hållas på plats i det kurdstyrda nordöstra Syrien redan i början på nästa år», skriver SVT.

Innledningen til rettssakene skal allerede være  gang. Det er eksempelvis mye som må forberedes i form av informasjonsinnhenting om hver enkelt.

«– Faktiskt har rättsprocesserna redan börjat. Under sommaren har man tittat närmare på varje fall. I januari eller februari 2021 är det realistiskt att rättegångarna mot kvinnorna börjar», säger Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige som varit med på resan.

I utgangspunktet ønsket syriske myndigheter at ulike land hentet sine egne IS-kvinner. Men dette har ikke fungert i særlig grad:

«Tidigare har de kurdiska myndigheterna uppmanat västländer att ta hem sina egna medborgare som rest till IS i Syrien. Få länder har lyssnat på uppmaningen. Det kurdiska självstyret vill istället att samtliga svenska IS-kvinnor ska ställas inför rätta på plats.»

Mange av IS-kvinnene er også mødre, og deres barns situasjon er et eget kapittel i det hele:

«Ett mål med den svenska delegationens resa är att diskutera vad som ska ske med barnen till de svenska IS-anhängarna.

– De flesta barnen är små. Därför behövs det stöd för att bygga ett barncenter där barnen kan vara under mer normala omständigheter. Där det också kan finnas skola under tiden som rättsprocesserna pågår», säger Shiyar Ali.

SVT forteller at syriske myndigheter er i ferd med å utstede amnesti til ca. 25.000 syriske IS-medlemmer som oppholder seg i den overfylte leiren. Man har verken kapasitet til å beholde dem der eller gjennomføre rettsprosesser mot så mange.

Dette kunne vært godt nytt for de svenske IS-kvinnene. Men dessverre for dem mener syriske myndigheter at tilreisende fra andre deler av verden ikke skal få slippe like lett unna:

«De som gick med i IS från Sverige och andra europeiska länder fattade aktiva beslut om att resa till IS och många av dem är delaktiga i IS brott. Många av de syriska medborgarna i Al Hol är personer som bodde i de områden IS-kontrollerade och som kunde fly först under striderna», säger Abdulkarim Omar till SVT.

Ingen nåde for de svenske IS-kvinnene i første omgang, altså. Det ser ut til at de må gjennomgå et fullt rettsoppgjør under de rettslige regler og med de straffenivåer som praktiseres i et land som Syria.
Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.