De tre IS-kvinnene som nylig ble hentet tilbake til Sverige er mistenkt for krigsforbrytelser. Ved ankomst Sverige ble de sluppet rett ut i samfunnet. Myndighetene er pålagt å rapportere om hvordan de har håndtert IS-terroristene som har kommet tilbake til Sverige, men eksperter advarer om at svensker kan bli deres neste offer.

Omtrent 300 mennesker valgte å forlate Sverige for å slutte seg til terrorgruppen IS-kalifatet. Men etter at kalifatet falt i 2019, har mer enn 150 av disse kommet tilbake til Sverige. Noen har reist på egen hånd, andre har blitt fløyet til Sverige etter å ha blitt fengslet i leirer. Så sent som 6. september landet tre kvinner og deres seks barn på Arlanda, etter å ha blitt deportert av de kurdiske selvstyremyndighetene i det nordlige Syria. Kvinnene ble forhørt ved ankomsten, men alle ble deretter løslatt.

Les mer: Tre IS-kvinner på vei til Sverige: – Er en sikkerhets­trussel, men kan ikke tiltales

Les mer: Kvinne med IS-tilknytning mistenkt for folkemord

Kvinnene har tilhørt den radikale kjernen i IS og to av dem er for tiden mistenkt for krigsforbrytelser. En av kvinnene er også mistenkt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, etter å ha vært en av kalifatets ledende ideologer.

Folkemord-mistenkt fikk togbillett

I en rekke artikler har SVT Nyheter undersøkt hvordan Sverige har håndtert de såkalte ”hjemvendende”. Gjennomgangen viser at ansvaret for IS-kvinner hovedsakelig har falt på sosialtjenesten. Men det er ingen rutiner som betyr at sosialtjenesten alltid møter IS-kvinnene ved ankomst til Sverige. Kvinnen som etter politiavhøret ble varslet om mistanke om forbrytelser mot menneskeheten, mottok en togbillett til hjembyen Gøteborg og en lapp med telefonnummeret til byens sosialtjeneste i hånden før hun forlot flyplassen.

Sosialtjenesten ønsker imidlertid ikke å svare på hvordan de håndterer kvinnene og barna deres. I stedet vises det til samarbeid mellom myndigheter og taushetsregler som betyr at det ikke er mulig å kommentere de enkelte sakene:

– Stadens socialtjänst har en hög kompetens och en god vana att ta emot människor från krigshärjade områden. Det som är väsentligt är att socialtjänsten är en part, polisen finns och Center mot våldsbejakande extremism är en av rätt många organisationerna runt de här personerna, sier Ing-Marie Larsson, som er talsperson for Socialförvaltningen i Göteborg. (SVT)

En uforsvarlig passivitet

SVTs dekning viser også at håndteringen av IS-tilbakevendende møter massiv kritikk fra eksperter. Terrorforsker Magnus Ranstorp har vært med på å utvikle den danske modellen for håndtering av IS-terroristene. Det danske avhoppingsprogrammet som ble introdusert i 2007, drar fordel av de danske taushetsreglene, som gjør at myndighetene kan dele informasjon om de berørte personene mellom hverandre, på en annen måte enn i Sverige.

Les mer: Seks IS-kvinner etterforskes for krigsforbrytelser

Les mer: NRK: Norske IS-siktede kvinner kan være de neste som blir utvist fra Syria

Ranstorp er svært kritisk til Sveriges måte å håndtere IS-terrorister på:

– Det svenska förhållningssättet till detta är att göra så lite som möjligt. Detta har varit en passivitet som är helt oförsvarbar, sier Magnus Ranstorp.

– Man låter inte sådana här individer som är så här farliga släppas vind för våg. Det är farliga personer som har haft kontakter med IS, världens grymmaste terrororganisation. Det är helt oacceptabelt att det är så lättvindigt man tar de här frågorna. Jag blir förbannad när jag hör den här historien, sier Ranstorp til SVT.

Radikale og ideologisk overbeviste

Shiyar Ali er den kurdiske selvstyrerepresentanten i Sverige. Han har møtt de svenske IS -kvinnene i leirene i det nordøstlige Syria:

– Flera av dem är fortfarande radikala. Det är tydligt att de har kvar ideologin. De uttrycker sig som att vi inte är muslimer utan otrogna. Samtidigt som några av dem har ångrat sig och verkligen vill hem. Mot bakgrund av hur vårt folk mördats och plågats av IS var det jobbigt att träffa dem och höra att flera av dem fortfarande tror på den ideologin, , sier Shiyar Ali til SVT.

Han uttrykker sin overraskelse over at kvinnene nå er løslatt.

– Det är verkligen tragiskt, sier Shiyar Ali. Jag tycker att det är oacceptabelt. Vem ska stå till svars om de gör något eller om det händer något? Vem?

 

Les artiklene i SVTs dekning av saken:

Uppgifter: IS-kvinnorna släpptes efter förhör – fria att röra sig i samhället

Ranstorp om hanteringen av IS-kvinnorna: ”Blir förbannad”

Kurdernas Sverigerepresentant Shiyar Ali: ”Flera av dem fortfarande radikala”

Socialtjänsten om IS-kvinnorna: ”Sekretessbelagt”

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.