IS-kvinner i Syria. Foto: AP Photo/Baderkhan Ahmad, File

Ifølge SVT skal en gruppe IS-kvinner være på vei tilbake til Sverige fra Syria. Det er uklart om de vil straffes av svenske myndigheter.

Det e Samnytt som forteller om den nye ankomsten av «svenske» kvinner som har sluttet seg til IS, og som i senere tid har oppholdt seg i leire i Syria.

Enligt uppgifter kommer ytterligare en grupp IS-kvinnor som utvisats från Syrien att landa på Arlanda i dag.

Kvinnorna och deras barn har suttit fängslade i de kurdiska styrkornas läger sedan terrorgruppens så kallade kalifat föll. Det är oklart om de misstänks för brott i nuläget.

Et stort apparat er på pletten for å ta dem imot:

På Arlanda ska de enligt statstelevisionen mötas upp av en delegation bestående av bland annat, polis, socialtjänst och läkare. I de fall det förekommer misstankar om brott kommer man att höras av NOA:s krigsbrottgrupp.

Fra før har det kommet flere slike kvinner tilbake til Sverige, og de har hatt med seg barn de gjerne har fått med mannlige IS-terrorister:

Detta är den tredje gruppen kvinnliga IS-terrorister som utvisats till Sverige från den kurdiska enklaven i nordöstra Syrien.

Tidigare har sammanlagt sex kvinnor med barn kommit till Sverige varav flera är misstänkta för brott, ändå har de försatts på fri fot.

Samtidig viser IS at organisasjonen slett ikke er død, nye blodige aksjoner gjennomføres fortsatt:

Medan Islamiska staten officiellt fallit finns fortfarande mindre grupperingar kvar. Senast för en vecka sen uppstod strider vid ett fängelse i norra Syrien då IS-terrorister försökte frita medlemmar.

Så du denne saken på Doc TV?

Doc-TV: Hvor er beredskapen?

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.