«

Et antall svenske IS-kvinner oppholder seg i kurdiske leire. De krever at Sverige henter dem «hjem», og mener deres rettigheter krenkes om det ikke snarest ordnes transport. Nå får de hjelp av svensk stjerneadvokat.

Det er ikke kjent noe nøyaktig antall for hvor mange svenske IS-medlemmer som fortsatt befinner seg i leire i det nordlige Syria. SVT ga et omtrentlig anslag høsten 2020:

Det finns ingen exakt siffra på hur många av dessa som är svenska medborgare, men antalet har uppskattats till omkring 10 män, 25 kvinnor och 60 barn.

Siden da har en håndfull returnert til Sverige, etter å ha blitt smuglet ut.

De som fortsatt sitter fast i disse leirene, mener Sverige har et ansvar til å få hentet dem «hjem». Det er ifølge dem en plikt for den svenske staten å sørge for at de kommer tilbake til sitt gamle liv, i det landet de frivillig forlot for å slutte seg til den barbariske «islamske staten».

Fria Tider omtaler det seneste utspillet fra disse tidligere IS-medlemmene:

Sveriges «underlåtenhet» att åka och hämta de IS-kvinnor som fastnat i kurdiska läger innebär en «allvarlig kränkning» av deras mänskliga rättigheter, tycker de.

Derfor går de til rettslige skritt for å få fart i hjemtransporten:

Nu stämmer ett antal IS-kvinnor Sverige i Europadomstolen.

Det presiseres videre hva dette søksmålet skal gå ut på:

– Som ombud för ett antal kvinnor och barn i lägret Roj klagar vi därför i dag till Europadomstolen och hävdar att Sverige har en människorättslig förpliktelse att hämta hem dem till Sverige , skriver stjärnadvokaten Percy Bratt, advokat för IS-kvinnorna, i Dagens Juridik.

En del aktivister har tidligere hevdet at Sverige har en «menneskerettslig forpliktelse» til å att hente IS-medlemmer med svensk pass. Deres advokat Percy bratt håper nå at regjeringen vil gjøre dette frivillig.

– Förhoppningsvis kommer Sverige också snarast att hörsamma uppmaningen från FN om att ta sitt ansvar och hjälpa dessa människor hem. De svenska kvinnorna och barnen i lägren är helt beroende av den svenska statens ingripande för att rädda dem ur den fruktansvärda situation de befinner sig i, skriver Bratt.

Les også: Hjem til jul: Strøm av IS-kvinner med kurs for Sverige

 

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.