Nytt

Barn av svenske IS-terrorister skal hentes hjem, hvis det lar seg gjøre, fastslår utenriksminister Margot Wallström. Den svenske regjeringen har nær kontakt med øvrige nordiske land for å samkjøre innsatsen.

Sosialdemokraten Wallström kom med utspillet på sin Facebook-side i dag.

Ifølge utenriksministeren gjør den svenske regjeringen alt for å hjelpe barna.

«Regeringen arbetar nu intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien får den hjälp de behöver. Det ska inte råda något tvivel om att regeringen gör vad vi kan för dessa barn och om möjligt ska de föras till Sverige», skriver hun.

Alle saker må håndteres individuelt, mener Wallström.

«Barnen befinner sig i olika situationer, vissa kanske föräldralösa, andra med föräldrar gripna för handlingar de begått för IS. Att identifiera svenskar, som kan vara födda på plats, är svårt. I det största lägret finns ca 76 000 personer. Vi står i kontakt med internationella röda korset som finns i lägren. Det är av största vikt att barnens situation hanteras rättssäkert och med barnens bästa i fokus. Internationella aktörer, svenska myndigheter och svenska kommuner, som kan vara mottagare av barn, måste samverka», skriver utenriksministeren.

Ifølge Wallström er situasjonen i leirene vanskelig, og derfor er det viktig at også det humanitære arbeidet i leirene økes, slik at mat og medisiner når frem. Hun påpeker at den svenske regjeringen har nær kontakt med øvrige nordiske land «så att vi agerar gemensamt och på liknande sätt».

 
Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her