En rekke frie svenske medier stengte tirsdag ned sine sider i sympati med den populære svenske web-kanalen SwebbTV, som ble stengt ned av Google lille julaften. Oppropet retter seg både mot Google og den svenske regjeringen.

Går man inn på Samhällsnytt, Fria Tider, Exact24, Nyheter i dag eller Nya Tider vil man finne denne teksten:

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 65.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Stängningen föregicks av ett antal åtgärder från Sveriges regering.

Först drev regeringen igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från de 41,38 öre som hushållen betalar. Utöver det har Google fått ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) sedan till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva «frivillig» censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson som lovade att förse IT-jättarna med information om «vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin». I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

«Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform», sade han till DN igår.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionell media i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar «censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor». Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan i att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

  1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.
  2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.
  3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider

Sidene holdes stengt i 24 timer fra og med tirsdag morgen.

– Et mønster

På Ledarsidorna skriver Johan Westerholm mer utfyllende om hvordan frie medier behandles i Sverige:

Trakasserier av alternativa medier från Facebook respektive Google är inget nytt. Alldeles oavsett innehåll eller om kanalen har ansvarig utgivare, har anslutit sig till det pressetiska systemet eller inte. I Ledarsidornas fall har Youtube gulmarkerat hela kanalen, det vill säga omöjlggjort att kunna ansluta sig till programmet Google Ads för reklamintäkter.

Inledningsvis gulmarkerades enbart ensklida program, men sedan en tid är hela kanalen omöjlig att resa reklamintäkter för vilket naturligtvis påverkar förutsättningarna för att driva den vidare.

I fallet med Facebook är situationen liknande. Facebook intervenerade i Ledarsidornas största avslöjande 2018, den så kallade 261-listan på UD där UD-tjänstemän menade att UD:s värdegrund stod över grundlagen.

Mer läsning: 261 UD-tjänstemän ogiltigförklarar Regeringsformen (Ledarsidorna)

Johan Westerholm er en tidligere etterretningsoffiser som har skrevet boken «Det muslimske brorskapet – Islamismen i Sverige«. I artikkelen forteller han om hvordan Facebook bevisst selekterer vekk artikler som handler om dette temaet.

En annan detalj som har varit återkommande är att Facebook erbjuder sig att låta Ledarsidorna annonsera olika artiklar utom vad avser ett ämne, granskning av islamismen i Sverige i allmänhet och Muslimska brödraskapet i synnerhet. Facebook låter då förstå att just de artiklarna är omöjliga att marknadsföra.

Alternativmedier släcker sina sidor i protest mot regeringen och Google

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.