Björn Söder. Arkivfoto: Per Groth / TT / NTB

Etter at svenske banker har stengt kontoene til opposisjonelle og høyreorienterte krever Sverigedemokraterna svar fra regjeringen.

Det er ikke bare IT-gigantene som kaster ut brukere etter eget forgodtbefinnende av politiske grunner. Også banker har begynt å si opp opposisjonelles og regimekritikeres konti.

Sverigedemokraterna krever at regjeringen gjør noe for å hindre banker i å stenge bankkonti som tilhører innvandringskritikere i Sverige. Ifølge Björn Söder (SD) forsøker bankene å «stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton», melder Samnytt.

Stengte Fria Tiders konto

Nylig rapporterte Fria Tider at Swedbank hadde stengt deres bankkonto. Banken henviste til «bristande kundkännedom», til tross for at avisens redaktør Widar Nord hadde vært kunde i banken i 20 år.

Lignende behandling fikk nylig SwebbTV, som nå nektes å åpne konto hos en svensk storbank. Ifølge SwebbTVs direktør Mikael Willgert har banken grunngitt sitt avslag med hvitvaskingslovgivningen, en lov som blant annet skal hindre terrorfinansiering.

– Men det kan vara så att det finns politiska motiv, sier Mikael Willgert till Fria Tider.

Nå reagerer Björn Söder på bankenes oppførsel. I siste sending fra Samnytt TV Kommuniké sa han at det kan bli nødvendig å vedta nye regler for å hindre bankene i å diskriminere. Nå tar han opp saken i Riksdagen gjennom en «enkel fråga» til finansmarknadsminister Per Bolund (MP):

I kölvattnet av techjättarnas nedsläckningar på de sociala plattformarna av konservativa politiker och röster för att hindra dessa att nå ut, har bankerna börjat vidta likande åtgärder för att stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton. Vissa banker har även stängt ned konton. Detta trots, precis som i fallen med techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten, att personer och företag håller sig inom lagen.

Bankerna använder sig av olika ursäkter, som att man vill hindra penningtvätt och att man ska ha god kundkännedom, men det är uppenbart att dessa argument i flertal fall är rena svepskäl till att försöka stoppa människor och företag från att bedriva opinionsbildande verksamhet. Situationen med både techjättarnas och bankernas ageranden börjar allt mer påminna om samhällen som vi brukar känna igen från totalitära och odemokratiska länder, främmande från vårt Sverige. [..]

Det är uppenbart att yttrandefriheten och demokratin i Sverige nu är allvarligt utsatt från olika håll och det pågår ett intensivt arbete för att tysta oliktänkande. Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Bolund: Vad gör statsrådet för att säkra att EU:s bankdirektiv efterlevs och att inte bankerna tillåts göra politiska överväganden för att hindra kunder på politisk grund?

Björn Söder stilte også nylig regjeringen spørsmål om IT-gigantenes sensur: «Åtgärder mot techjättarnas inskränkningar i yttrandefriheten«.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.