Hvem er «best» til å bedrive sensur og meningskontroll? Nå står den totalitære staten Russland opp mot det totalitære verdenskonsernet YouTube.

Denne nokså spesielle konflikten har sitt utspring i at det verdensomspennende, og stadig mer ytringsfrihetsfiendtlige nettsamfunnet YouTube, utestengte den russiske, regimekontrollerte kanalen RT (Russia Today).

YouTube eies av gigantkonsernet Google.

Men den ene despoten og meningsundertrykkeren lar seg ikke pille på nesen av den andre. Så Russland truer nå med å svare med samme mynt, og utestenge YouTube fra hele det store, russiske seer-markedet. Og dermed sensurere alt YouTube-innhold for landets befolkning. Sensur skal sensur bekjempe.

Men her står altså sensur-nybegynneren YouTube opp mot selve sensur-mesteren Russland. Det kan bli tøft for nettselskapet.

Fria Tider har omtalt saken

Den ryska public service-kanalen RT har blivit blockerade av Youtube i Tyskland efter att ha luftat kritik mot Angla Merkels corona­restriktioner i sina tyskspråkiga sändningar. Nu hotar Kreml att blockera den Google-ägda videoplattformen i hela Ryssland, rapporterar RT.

Denne spesifikke konflikten begynte med kritisk omtale i RT knyttet til covidrestriksjoner. Det er blitt et tabubelagt tema for de globale gigantene innen sosiale medier, som YouTube og Facebook. Noen ville kalle deres sensurvirksomhet i så måte direkte patetisk.

Fria Tider skriver:

Vladimir Putins presschef Dmitry Peskov säger att plattformen ägnar sig åt olaglig censur.

Han kjenner trolig «lusa på gangen», som det heter, men har nok også et poeng.

– Det här är en form av censur och störande av det fria informationsflödet från medierna, sade han.

Representanten for det russiske regimet overser åpenbart ironien i at han står som forsvarer av frie medier:

– Vi måste ha en nolltolerans mot lagbrott och om våra tillsynsmyndigheter bedömer att ett lagbrott har begåtts så kan vi inte utesluta att vi kommer att vidta åtgärder för att framtvinga regelefterlevnad från den här aktörens sida.

Nå truer altså det totalitære regimet med konsekvenser for den totalitære mediekjempen:

Tidigare på onsdagen publicerade den ryska mediemyndigheten Roskomnadzor ett brev till Google där IT-jätten varnades för att fortsätta hålla kanalerna stängda.

Youtubes motivering till varför kanalerna har stängts ned är att RT brutit mot «gemenskapsriktlinjer» genom att tillhandahålla «medicinsk desinformation» om corona, något som även SwebbTV blev anklagade för när Youtube stängde ned den kanalen.

Google er altså ikke på like god fot med Russland som med for eksempel Kina. Google har tidligere fått kritikk for å fungere som en forlenget arm for nettopp det brutale kinesiske diktaturet. Blant annet skal Google har bidratt til å fremme regimets undertrykking av landets over en milliard innbyggere:

Google utvikler sensurvennlig søkemotor for Kina

Denne skampletten vil mange mene at YouTube/Google har sluppet temmelig billig unna med.

Som om ikke dette var nok, Google er nylig beskyldt for å dolke sitt eget hjemland USA i ryggen, til fordel for Kina:

J.D Vance: Google jobber for og med Kina, ikke lenger et amerikansk selskap

De totalitære, verdensomspennende selskapene innen sosiale medier har i tillegg vært i konflikt med myndighetene i Australia .

Stadig flere opplever den generelle atferden til selskaper som YouTube/Google og Facebook som foraktelig og uetisk. Det spørs hvor god en slik omvendt omdømmebygging vil være for disse selskapene i det lange løp.

Hvem vil ønske å gjøre forretninger med slike folk?

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂