Svenske Aftonbladet er vant til å kunne skrive hva de vil om hvem de vil. Men så fikk de brått smake på sensuren i sosiale medier. Foto: NTB.

Aftonbladet syntes det var «rätt» at sosiale medier sensurerte ytringer til høyre i politikken. Jubelen stilnet da de selv fikk smake sensuren. Nå vil de ha regjeringen på banen.

Storavisen Aftonbladet har vært en sentral aktør på venstresiden i den svenske samfunnsdebatten. Ikke minst har avisen vært en pådriver for Sveriges svært liberale innvandringspolitikk.

Det har blant annet resultert i at man systematisk har forsøkt å skjule konsekvenser av denne politikken, knyttet til kriminalitet, utenforskap, økonomiske byrder for samfunnet osv.

Avisen har også kjørt en linje der man har vært for at «høyreorienterte» stemmer ties i hjel. Derfor støttet Aftonbladet ifølge Fria Tider helhjertet at den konservative og samfunnskritiske tv-kanalen Swebb-TV ble utestengt fra YouTube. Det var snakk om ren sensur av meninger om blant annet covid, innvandring, klima og annet som den populære kanalen Swebb-TV tok opp i sine sendinger.

Fria Tider skriver:

Nedstängningen av SwebbTV var ett i raden av nedstängningar som följt efter att regeringen våren 2018 vid ett möte satte press på nätjättarna och hotade med lagstiftning om de inte tar bort misshagligt material från sina plattformar. Inte minst handlade det om att regeringen ville få bort granskningar av och kritik mot politiker och journalister.

Men plutselig fikk Aftonbladet smake sin egen medisin. Nylig opplevde den politiske sjefredaktør Anders Lindberg at Facebook ikke godtar en av avisens lederartikler:

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg har varnats av Facebook sedan han länkat till en av Aftonbladets ledarartiklar. Det berättar han på Twitter.

Da var det ikke lenger like «rätt» med sensur i sosiale medier:

– Fått tre påminnelser nu. Ska Facebook ha så här stor makt över yttrandefriheten? Känns som det börjar spåra, skriver Anders Lindberg, ifølge Fria Tider.

Det var ikke politiske meninger i Aftonbladet det ble reagert på fra Facebook. Det er kun høyresiden som sensureres for politisk innhold, venstresiden kan i prinsippet ytre hva som helst. Men Aftonbladet ble «tatt» for å vise bilder «som strider mot Facebooks retningslinjer».

Dette fikk uansett Aftonbladets redaktør til å reagere med sinne og vantro. Sensur skal da ikke ramme hans avis?

Lindberg (krever) att regeringen och justitieminister Morgan Johansson ingriper mot att just han nu drabbas av censuren.

– Jag tycker i grunden att Facebook som privat företag får bestämma själva. Men staten vräker in skattepengar och lockelser för att företaget ska etableras i Sverige. Mina skattepengar ska inte gå till att begränsa yttrandefriheten, twittrar han.

Fria Tider forteller at dette har blitt møtt med en viss ironi i offentlgiheten:

Många gör sig lustiga över att Aftonbladet censureras av Facebook, även om det inte är av politiska skäl. Kvällstidningen publicerade så sent som i februari en artikel om att det var rätt att SwebbTV fick sitt Youtubekonto stängt eftersom de, menade man, spred «felaktigheter om covid-19 och hade ett hatiskt innehåll».

Bøker verdt å lese, bestill i dag: 

Kjøp Asle Tojes bok her!

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.