Polen har planen klar. Men hva vil Erna gjøre for å forsvare nordmenn mot sensur fra big tech? Foto: Vidar Ruud / NTB

Polen varslet nylig at de vil stanse sensurvirksomheten fra blant annet Facebook, Twitter og Google. Nå er planen klar, med tiltak som vil få selvgode big tech-ledere til å tenke seg om. Hvordan vil Erna Solberg forsvare nordmenns ytringsfrihet?

Polen erklærer rett og slett krig mot de selvoppnevnte meningssensorene i den såkalte big tech-industrien, det vil si store nettselskaper som Facebook, Twitter og Google.

Alle disse søkkrike nett-aktørene bobler av iver etter å sensurere andres meninger. I deres virkelighetsoppfatning finnes det kun to typer meninger: deres egne (politisk korrekte) meninger på den ene siden, og det de kaller «falske, farlige meninger» på den andre.

Konklusjonen er da like logisk som den er bisarr: Enten er du enig med oss, eller så bør du ikke ha rett til å uttrykke dine meninger i det hele tatt, men skal utestenges og jages vekk fra offentligheten.

Dette er totalitær og udemokratisk tankegang, og den fremmes ironisk nok med argumentasjon som går på å «forsvare demokratiet». Det hele er fullkomment absurd.

Hvem har gitt disse selvgode bedreviterne en overnasjonal myndighet til å bedrive sensur? Hvilken kompetanse og hvilket mandat har de?

Document omtalte rett før nyttår hvordan Polen er ett av få land der myndighetene ikke godtar at internasjonale storselskaper skal sensurere lovlige meninger hos landets borgere på denne måten.

Polens justisminister Zbigniew Ziobro kunngjorde uken før jul et lovforslag med sikte på å ivareta ytringsfriheten på internett ved å opprette et klageorgan og en spesialdomstol for brukere som opplever sensur.

Nå har denne prosessen kommet enda et steg videre. I Polen forstår man at dette haster, for i Silicon Valley somles det ikke. Mange er allerede påført stor skade av disse selskapenes overgrep.

Fria Tider omtaler det nye lovforslaget i Polen, som minner mye om de signaler som ble gitt på tampen av fjoråret:

Om företag såsom Twitter, Facebook eller Google raderar polska yttranden som är tillåtna enligt polsk lag kommer de att få böta motsvarande 1,8 miljoner euro per censurtillfälle framöver, enligt ett nytt lagförslag från regeringen i Polen.

Det kan bli til betydelige summer, om mange personer anmelder mange tilfeller. I tillegg innebærer det fort kostbare og krevende rettsprosesser for selskapene, samt et negativt fokus og et prestisjetap de nødig vil ha sittende på seg.

Ordningen skal fungere slik:

Den som får sitt konto avstängt eller innehåll raderat ska kunna skicka ett meddelande till plattformen som då inom 24 timmar ska fatta beslut. Den drabbade användaren kan överklaga beslutet till domstol efter 48 timmar, och domstolarna har därefter sju dagar på sig att fatta beslut.

Hela processen kommer att vara helt elektronisk, uppger landets justitieminister Zbigniew Ziobro i ett uttalande.

Polen er ett av få land som ønsker å forvare ytringsfriheten mot urimelig knebling og sensur fra teknologiselskaper.

Likevel er det utrolig nok nettopp Polen som går i bresjen, et land som kritiseres av andre for å være «udemokratisk» – ja, til og med begrep som «fascistisk» er brukt om landet. Er det noe som minner om fascisme, så er det heller det meningsdiktaturet som nå innføres i andre land i regi av kyniske teknologi-giganter. Også de mange vestlige nasjoner som lydig dilter etter big tech, bør gå i seg selv her.

Ifølge Fria Tider er Polen forberedt på at forsvar for ytringsfrihet vil føre til ny kritikk og nye «fascisme-anklager».

Den nya lagen väntas nu leda till kritik och krav på polskt regimskifte från mer censurförtjusta aktörer som exempelvis Sverige, EU-kommissionen, USA, Nato mfl.

For en del statsledere, pressefolk og andre er åpenbart sensur og overvåkning blitt ensbetydende med «demokrati», og de som protesterer, er «udemokratiske og fascister».

Også et annet utskjelt og «udemokratisk» land vil følge Polen, nemlig Ungarn.

I grannlandet Ungern stöder man dock fullt ut den polska regeringens strävanden och vill även se regleringar på EU-nivå. Men tills dess, säger landets justitieminister Judit Varga till Hungary Today, måste nationalstaterna garantera sina medborgares rättigheter på området, och regeringen har därför tillsatt en Nätfrihetskommitté som ska utreda vilka åtgärder som krävs.

Spørsmålet melder seg: Hva har Erna Solberg og hennes regjering tenkt å gjøre for å beskytte nordmenns ytringsfrihet mot big techs økende sensur og undertrykking?

I Norge er det Document som forsvarer ytringsfriheten, og vi trenger ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.