Big Tech inntar rollen som meningssensorer verden over. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Big Tech fremstår mer og mer som en trussel mot demokratiet. Nå er det den frie debatten om klimaet som skal stanses. Utrolig nok er pressen med og fremmer den totalitære utviklingen.

Fra før har Facebook og andre selskaper innført sensur blant annet mot kritiske innlegg om høstens valg i USA og om ulike synspunkter på koronaepidemien.

Meninger som ikke er i tråd med det syn man har i selskapenes ledelse, er systematisk blitt slettet, og personer i hopetall er blitt utestengt fra Facebook, Twitter og, til en viss grad, YouTube.

Av en eller annen grunn har en klikk mennesker som jobber innen Big Tech fått det for seg at de sitter på en allmenngyldig fasit i ulike spørsmål. Dermed innbiller de seg at de har en rett til å opptre som globale sensorer over andres synspunkter.

Dette er selvsagt en helt bisarr oppfatning. Det er ellers bare forrykte diktatorer som setter seg selv i en rolle som universal-sensor over hva andre skal få lov til å si og mene. Å ha den typen tanker om seg selv og sin evne til «å ha absolutt rett» om det meste, er i grenselandet til alvorlig sinnsforvirring. Slikt påkaller ofte medisinering i andre sammenhenger.

For Facebook har trangen til å diktere andres meninger inntatt enda et saksfelt. Nå er det klimadebatten som står for tur, og skal underlegges totalitær sensur.

Svenske Expressen omtaler saken.

I første omgang skal innlegg merkes som «desinformasjon». Det vil i korthet si at det ikke stemmer overens med de meninger Facebook-ledelsen har om saken. Hvilke unike kvalifikasjoner nettopp de har for å vurdere en så komplisert sak, opplyses ikke.

Facebook vill visa att de tar desinformation om klimatkrisen på allvar. Därför har de nu tagit fram en märkning – likt den som använts kring det amerikanska valet eller om pandemin – som ska användas vid inlägg om klimatkrisen, skriver Bloomberg.

Dette leder leserne over til sider der Facebook, av alle, skal «orientere» om hva som sant og usant i klimaspørsmålet:

Märkningen länkar vidare till Facebooks ”Informationscenter om klimatvetenskap”, en sida som innehåller klimatstatistik, nyheter och rekommendationer till sidor att följa.

Märkningen kommer inte bara att dyka upp på inlägg där information är felaktig, vilket även har varit fallet i deras tidigare märkningsprojekt.

Facebookchefen Mark Zuckerberg har tidigare sagt att han inte tror att det vore mer effektivt att ta bort felaktig information, utan att det bästa sättet att bekämpa desinformation är att ge tillgång till korrekt material.

Hva som er korrekt og ikke korrekt, mener altså Mark Zuckerberg at han er den som best kan vurdere, på vegne av hele menneskeheten. Han har derfor opprettet et «organ» sammensatt av eksperter som mener det Facebook synes er det eneste rette:

Samtidigt som projektet lanserades, presenterades även en ny sektion på informationscentrets sida: ”Debunking av klimatförändringsmyter”, där experter från flera ansedda universitet kommer att avliva olika myter.

Dette påfunnet skal ifølge Expressen først settes ut i Storbritannina, før resten av verden står for tur:

Brittiska användare blir först med att ta del av märkningarna, men planen är att det ska användas i fler och fler länder.

Det vil si at denne klamme sensuren trolig snart er på plass også i Norge.

Hvor lenge skal frie nasjoner rundt om i verden akseptere at en håndfull private aktører i næringslivet undergraver demokratiet på denne måten?

Man må også spørre seg: Hvor er pressen? Når skal de ta et oppgjør med en slik «privatisering» av ytringsfriheten?

Dessverre ser de store mediene ut til å svikte sin oppgave fullstendig (også) i denne sammenheng. De opptrer i stor grad som heiagjeng for mer sensur av meninger de selv ikke liker. Det har knapt vært mulig å spore ett kritisk pip om hvordan Big Tech opptrer.

Eksempelvis er det omstridte sensurorganet Faktisk.no opprettet nettopp av store aktører i mediene.

Den pressen som skulle være den første forsvarer av ytringsfrihet og åpen debatt, bidrar selv til å utestenge og jage bort stemmer de ikke er enige med. Det er skremmende å se slik uforstand fra mennesker som burde vite bedre.

Det frie ord er mer truet enn noen gang i nyere tid.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂