Samnytt het tidligere Avpixlat. Navnet var hentet fra de svenske medienes praksis, som var å skjule ansiktene til kriminelle innvandrere. Her et eksempel, hvor man ikke viser ansiktet til en person som var mistenkt for drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. Foto: NTB

Til tross for sterk kritikk har svenske myndigheter besluttet at de nye forskriftene for pressestøtte skal innføres. Medier som sprer «desinformasjon» skal utelukkes fra ordningen. Alternative medier vil trolig rammes.

I arbetet med de nya föreskrifterna skickade MPRT först ut ett förslag för remiss där man skrev att mediestödet ska gå till medier som präglas av ”ansvarstagande nyhetsförmedling”.

”Med redaktionellt innehåll av hög kvalitet avses att mediet regelmässigt präglas av ansvarstagande nyhetsförmedling. Med ansvarstagande nyhetsförmedling avses bland annat att nyhetsmediet inte bidrar till att sprida felaktig eller manipulerad information, inte uppmanar till brott och avstår från publiceringar som vilseleder kring etablerad vetenskap och kunskap”, stod i förslaget.

Reguleringen er selvsagt ikke rettet mot medier som Aftonbladet, Expressen og andre som i flere tiår har spredd falske nyheter om hvor lønnsom innvandringen til Sverige er.

”Nyhetsmedier som uppmanar till brott, sprider desinformation eller vilseleder kring vetenskap ska inte anses ha ett redaktionellt innehåll av hög kvalitet. En bedömning ska göras av mediets samlade redaktionella innehåll”, står i de nya föreskrifterna.

«Villeder om vitenskap» høres ut som en eufemisme for de mediene som er kritiske til den rådende klimapolitikken. Og når man skal bedømme det samlede redaksjonelle innholdet, så handler det sannsynligvis blant annet om i hvilken grad man aksepterer nåtidens sannheter, som at innvandring er bra og kvinner kan ha penis.

De nye forskriftene trer i kraft 15. april. Tidningsutgiverna (TU) er pressens egen organisasjon, og de er kritiske.

 ”Det är svårt för en myndighet att avgöra vad som är ’desinformation’ och/eller ’vilseleder kring vetenskap’”, skriver TU:s vd Thomas Matsson i ett sms till Kulturnyheterna.

Samnytt


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.