Sylvi Listhaug før talen som partileder i FrP under det digitale landsmøtet på Gardermoen. Også hun må underordne seg gjeldende dogmer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Svenske Samnytt har fått tilgang til Folkhälsomyndighetens e-poster fra starten av pandemien, og avslører nå at myndighetene systematisk anmeldte kritiske borgere til «Enheten för skydd mot informationspåverkan» ved MSB.

MSB står for Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) og er en svensk statlig forvaltningsmyndighet som sorterer under Justitiedepartementet, med ansvar for kriseberedskap, sivilforsvar og vern mot ulykker. Ansvaret innebærer tiltak før, under og etter en ulykke eller krise.

Kontakten med MSB inleds redan den 27 januari 2020 då Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson skriver ett mejl till mejladressen counterinfluence@msb.se. I mejlet undrar han om han skrev till rätt adress:

«Jag hade under måndagen ett möte med MSB om coronavirus”.

Han lurer på om adressen stemmer, og får raskt svar.

”Hej, Adressen stämmer”.

Skjermdump Samnytt

 

Redan den 28 januari skriver presschefen ett mejl där han beklagar ”rörelser på sociala medier med kritik mot smittskyddsmyndigheter”. Janson menar att det kan vara ”främmande makt” som vill ”spä på oro via informationspåverkan”.

”Tar tacksamt emot stöd”, skriver han i mejlet.

Blant annet blir Samnytts reporter Mira Aksoy nevnt, som et eksempel på fremmede makters innflytelse i Sverige. Begrunnelsen er blant annet en Twitter-melding Aksoy la ut i januar 2020.

Aksoy er sjokkert over Folkhälsomyndighetens opptreden, og sier til Samnytt:

– Det är helt befängt. Media ska granska makthavare och politiker – och det är precis vad jag gjorde. Min artikel om coronaläget ifrågasätter deras beslut. Då undrar man spontant vilken främmande makt de menar att jag ska gynna. Enligt mig gynnar min rapportering om myndighetsbrister snarare medborgare i Sverige.

Mira Aksoy, skribent for Samnytt. Foto: Privat

Den unge skribenten Aksoy mistet tilgangen til sine bankkontoer og bank-ID mens hun lå på sykehus og fikk behandling for kreft. Hun frykter at hennes journalistiske virksomhet skal føre til at man mister grunnleggende rettigheter, hvis hun mistenkeliggjøres på denne måten.

– Varför ska vi som rapporterar om nyheter misstänkliggöras på det här sättet? Det är klart att jag som journalist ska få intervjua en person som hade förstahandserfarenhet och befann sig mitt i den coronakrisen utan att klassas som säkerhetsrisk. För mig är det helt sjukt att jag kan drabbas av konsekvenser för att myndigheterna inte kan ta emot kritik.

I dagens Sverige er selve sannheten blitt en sikkerhetsrisiko. Som en av hovedpersonene, Micke Loren skrev på Facebook:

Detta börjar bli mer och mer allvarligt… Ingen skriver om att vi har dörren öppen än. Alla börjar stänga sina gränser utom Sverige.

Når Samnytt forteller Micke at han er anmeldt av Folkhälsomyndighetens pressesjef til MSB som agent for fremmande makter, sukker han dypt:

– Ja… jag är inte förvånad. Det är löjligt förstås. De har skött corona så jävla dåligt att de måste skylla på någonting.

– Vi pratar så mycket om frihet i Sverige, men det finns inte – det är bara skitsnack. Det här visar vilken kontroll de har på folket. Och sedan försöker de hitta syndabockar – och det är tacksamt att skylla allt på Ryssland och Kina hela tiden. Det är en skandal att de äldre vägrades vård i Sverige – och fick dö utan syrgas med en morfinspruta.

– Yttrandefriheten finns inte i Sverige. Det är bara en bluff. Vi är på väg mot en diktatorstat. Om man säger sanningen i Sverige blir man en säkerhetsrisk.

Sverige har valgt en helt annerledes koronastrategi enn norske myndigheter. Men i begge land er kritikere av strategien utsatt for press.

Våre land er i stadig større grad preget av en logrende mentalitet. Et kritisk blikk på dem som utøver makt ble en gang regnet som pressens viktigste funksjon. Men så fikk vi statlig pressestøtte.

Den omtalte pressesjefen heter Christer Janson og har tidligere jobbet for statlig kontrollerte medier og NATO. Janson har ingen kommentarer til sin opptreden, og sier at han ikke husker.

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.