Maximilien Robespierres fall begynte med fnising. Normalt ville folket ha feiret pinse 8. juni 1794, men i stedet hadde Robespierre kalt til Champ de Mars i Tuileriene for å feire den første store festen til ære for l’Être Suprême, som var ment å erstatte den kristne guden.

Men det gikk ikke som arrangørene hadde tenkt – folket kjøpte ikke konseptet. Det store fjellet av pappmaché, deltakernes morsomme kostymer og det overdådige opptoget var rett og slett for absurd, for storslått, for mye, og et sted blant de mange tusen besøkende begynte plutselig noen å fnise. Fnisene spredte seg, og snart var det tydelig for alle at folket lo av makten. Ja, verre enn dét: Folket lo til og med av selveste Robespierre, som personifiserte Terroren under den franske revolusjon.

Folket fniste. Så gikk det som det gikk.

Seks uker senere klatret Robespierre og 21 av hans tilhengere opp på retterstedet for å møte «den republikanske barberhøvelen».

Fnising er våpenet som kan knuse selv tyranner, og det vet alle makthavere som har lest sin Machiavelli. Tilsynelatende har den svenske regjeringen også innsett den undergravende kraften i fnising, for da Sveriges ekvivalent til Orwells Sannhetsdepartement, Myndigheten för psykologiskt försvar, ble dannet 1. januar 2022, presenterte den sitt oppdrag slik:

«I vårt uppdrag ingår att identifiera, analysera och möta falsk och vilseledande information som främmande makt riktar mot Sverige eller svenska intressen.»

Så hva gjorde den nye myndigheten for å motvirke fremmed makt? Vel, de lanserte en stor reklamekampanje som nå ruller i T-banen, på bussholdeplasser og på reklametavler, en kampanje som advarer om faren ved humor. Men myndigheten nøyde seg ikke med dét. Den lanserte også siden bliintelurad.se, hvor besøkende ønskes velkommen slik:

«Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker.

Myndigheten för psykologiskt försvar skyddar Sveriges öppna och demokratiska samhälle. På den här sajten har vi samlat knep för att känna igen falsk och vilseledande information.»

Under overskriftene «Skratt som kan skada», «Lär dig känna igen fejk», «Kontrollera alltid källan og «Starka känslor försvagar förnuftet» lærer myndigheten svensker hvordan de forventes å tenke, verdsette og resonnere. Vi får også vite hvem vi alltid kan stole på: Ifølge nettstedet er det den hellige verdi-treenigheten Staten, Politikerne og Myndighetene som er mest pålitelige, og public service er deres profet. Hva var oddsen for dét?

Advarer om humor …

Ifølge Myndigheten för psykologiskt försvar bør svensker være forsiktige når de møter humor, som åpenbart er risikabelt. Såkalte memer er spesielt farlige:

«Humor, parodi och satir är vanligtvis harmlösa underhållningsformer som ibland kan användas för att sprida vilseledande information och förlöjliga eller kritisera personer eller åsikter – till exempel i form av memes.

Memes är bilder, citat och filmer – ofta med humoristiskt innehåll – som sprids på nätet och som skapar igenkänning inom en viss kultur. Memes kan användas för att flytta fokus från en viss fråga, ta över och ändra riktningen i en debatt eller för att stötta en dold agenda.»

Den viktigste meldingen er uthevet og forsterket som svart tekst mot en gul bakgrunn (gul har blitt brukt som en advarselsfarge siden pestens dager, det er ikke engang fake news):

«Tänk på! Det finns de som vill få dig att tappa fokus eller vilseleda dig från fakta. Ibland är lättsamt innehåll en täckmantel eller ett rött skynke i en viktig fråga.»

Eller, med andre ord: Ikke le! Hvis det er gøy, er det sannsynligvis farlig. Eller i det minste risikabelt. Bedre da å begrense seg til bare å ta del i den statsgodkjente propagandaen – nei, beklager! «Propaganda» må jeg absolutt ikke skrive, det kan spille på leserens følelser. Jeg erstatter det ordet med «public service». Betydningen er riktignok den samme, men forhåpentligvis godkjenner Myndighetens fact checkers sistnevnte ordvalg.

Målet ser ut til å være et helt humorfritt Sverige, tilpasset lettfornærmede politikere som stadig ønsker å være i trygge rom, hvor de kan vise sin inkompetanse og manglende virkelighetsoppfatning uten å måtte høre komikernes rå vitser eller se sosiale medier flomme over av ironiske memer.

Faktisk eksisterer et slikt samfunn allerede: Nord-Korea. Der forbød Kim Jong Un sarkasme allerede i 2016, åpenbart til det beste for folket. Orden må råde. Selvfølgelig respekterer lojale borgere sine elskede ledere (hvis de ikke gjør det, må de være spioner av fremmed makt). Så folket må juble over Staten og politikerne, eller i det minste lære å holde kjeft. Hvordan ville det ellers sett ut?

… og konspirasjonsteorier

Myndigheten tar selvfølgelig også opp det farligste av alt som er farlig for et hyggelig, korrekt og verdi-sertifisert samfunn: Konspirasjonsteoretikerne … Ja, du husker kanskje dem som i 2015 advarte om at IS-terrorister gjemte seg i flyktningstrømmene, eller dem som i 2020 advarte om innføring av vaksinepass og vaksinetvang, eller dem som i 2021 påpekte at vitamin D-mangel og fedme var risikofaktorer ved covid, eller dem som nå advarer om WEF, digitale identiteter og innføringen av den nye verdensorden? Konspirasjonsteorier, alle sammen. I hvert fall i utgangspunktet.

Eller som en av mine bekjente sa det: «Hva er forskjellen på en konspirasjonsteori og sannheten? Vanligvis tre til seks måneder.» I dag kan dette tidsrommet ha krympet, men tilsynet uttrykker seg gjerne tydelig:

«Ibland kan falsk och vilseledande information vara så hårt rotad hos en individ att den leder till konspirationsteorier. En konspirationsteori är en förenklad förklaring av en stor händelse som bygger på att man tror att vissa händelser eller omständigheter i hemlighet styrs av starka krafter med onda avsikter. Konspirationsteorin försöker härma vetenskapliga resonemang och slå fast vad som är sant och falskt, men den försöker också förklara vad som är rätt och fel eller gott och ont.»

«Forenklede forklaringer» av store hendelser som antas å være «hemmelig kontrollert av sterke krefter med onde hensikter». Men så, da? Heldigvis advarer tilsynet, så vi slipper å tenke selv.

Lytt til statens lydige kommunikasjonskanaler, så finner du ut hva som er rett og bra i virkeligheten, i motsetning til alternative medier som kanskje vil fremstå slik, men som sprer løgn og ondskap.

Myndigheten gir også gode råd om hvordan man skal forholde seg til disse konspirasjonsteoretikerne, selvfølgelig mot en pestgul bakgrunn:

«Tänk på! Att hantera en konspirationsteoretiker kan vara svårt, men att tjata, svära och beklaga sig fungerar sällan. Börja istället med att ställa en motfråga till personen: Vad har du för anledning att tro på det här?»

Tilbakeslaget

Etter reaksjonene å dømme ser det ut til at det svenske folket har gjort nettopp det – vi har spurt oss selv hvilken grunn vi har til å tro på det som leveres på bliintelurad.se, og mange ser ut til å ha konkludert med at hele siden var en stor spøk. Men det var den ikke. Myndigheten prøvde virkelig å utdanne oss og lære oss både hvordan vi skal tenke og hva vi skal le av.

Slike initiativ faller sjelden på plass. De fleste føler instinktivt at det er lurt å holde seg langt unna dem som mangler humor, og om mulig enda lenger unna dem som ser på humor som en trussel.

Tilbakeslaget lot derfor ikke vente på seg. I løpet av få timer etter at siden ble lagt merke til i sosiale medier, hadde en driftig person registrert domenenavnet .com og .nu, for til tross for at myndighetenes muligheter til å kaste bort skattepenger er uendelige, hadde ingen av etatens ansatte informanter tatt seg bryet med å bruke et par hundrelapper på å sikre domenenavnet.

Da ble siden bliintelurad.com lansert. Som avsender var Omyndigheten för psykologiskt slutförvar. På nettsiden er det et telefonnummer for kontakt. Den som ringer nummeret, blir møtt av en hyggelig sentralbordoperatør: «Välkommen till Socialdemokraternas hus…», og den fiktive autoriteten beskriver seg selv som at «vi verkar för att folk ska sluta klaga på oss när vi sköter landet. Vår logga är två korslagda pekpinnar och en papperskorg».

Det svenske folket møtte advarslene om humor med humor, supplert med alternative forklaringer på originalsidens tekster og utsagn. Hvilken av sidene som formidler informasjon som er mest nøyaktig, avhenger nok av hvem du spør. Men ta sjansen og gå inn og surf rundt på de to sidene, de er interessante tidsdokumenter for dem som vil forstå situasjonen i Sverige. Men vær rask! Den alternative siden anses trolig for å være en trussel mot den nasjonale (les: Socialdemokraternas) sikkerhet og legges ned så snart dobbeltminister Morgan Johansson hører om det og har tatt noen telefoner til aktuell nettleverandør.

At bliintelurad.com i det hele tatt er lansert, viser at det er en lysstripe midt i den lojale, totalitære og østtysklands-grå konsensusmentaliteten. Det er en ideologisk motstandsbevegelse som møter hvert nytt forsøk på å indoktrinere det svenske folket med et våpen som er like effektivt mot hykleri som et panserskudd er mot en Volvo 240: humor. Den samme humoren som den svenske staten advarer om – og at Staten advarer mot humor, er et sikkert tegn på at de har innsett at de burde være redde.

Vår regjering vet at hvis det er én ting den burde frykte, så er det kraften i et fnis som sprer seg blant folket og sakte men sikkert blir til en hånlig latter. Hvis folk fortsetter å le av Morgan Johanssons Napoleon-kompleks, Annika Strandhälls parallelle univers og Annie Lööfs megalomani, kan regjeringen Andersson bli tvunget til å trekke nøyaktig samme konklusjon som Robespierre: Det kan faktisk gå til helvete …

Håpet er som kjent det siste som forlater en. Folket fniser, og i september er det valg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.