Fredrik Hallström, leder for kontraterrorisme i svensk sikkerhetspoliti (Säpo). Foto: Polisen 

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) advarer mot at alternative medier beretter at innvandring er skadelig for samfunnet, og at politikere er inkompetente.

I en del presumptivt frie land opptrer nå sikkerhetspolitiet i økende grad som et organ som skal overvåke og legge lokk på alminnelig, demokratisk debatt.

Her i Norge ser vi at redaktør Kristoffer Egeberg i det omstridte overvåkningsselskapet Faktisk.no, nylig er rekruttert til nettopp Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Der skal han fortsette sitt «arbeid» med å overvåke landets borgere på en måte mange finner betenkelig og kritikkverdig.

Document omtalte nylig dette påfallende karrieresteget for Faktisk-redaktøren, se under.

Bak et syltynt dekke av å forsvare demokratiet, utvikler en del krefter nå det som minner om en stadig dypere politistat der ingen kan føle seg trygg med sine meninger.

I stedet for at et organ som Faktisk.no og resten av norsk presse kritisk gransker hva som bedrives i Politiets sikkerhetstjeneste, er man blitt en del av det samme sikkerhetsapparatet som gransker befolkningen.

Dessverre synes de involverte selv å være ute av stand til å begripe nettopp dette.

De innbiller seg tvert imot at de bedriver noe viktig og verdifullt på vegne av samfunnet, mens de i realiteten bidrar til å bygge ned de grunnleggende friheter vi alle så lenge har tatt for gitt.

Man ser igjen og igjen i historien at ubetydelige personer forsøker å gjøre seg selv viktige ved å utøve kontroll og bruke maktmidler mot andre.

I Sverige er denne urovekkende utviklingen kommet enda noen steg lenger .

Samnytt (et av de medier som granskes av myndighetene der) beretter:

Säkerhetspolisen (Säpo) varnar nu för en ny extremistmiljö i landet som myndigheten kallar ”antidemokratisk extremism”.

Den ägnar sig åt att sprida ”antistatliga konspirationsteorier”.

Samnytt beskriver hva dette innebærer, og det er snakk om et omfattende arbeid med overvåkning og kartlegging av rubbel og bit av det som er lovlige medier i et fritt samfunn:

I studien har samtliga alternativmedier kartlagts och författarna skriver att dessa sprider konspirationsteorier som – ”att samhället kontrolleras av en elit och är i totalt förfall på grund av så kallad massinvandring och inkompetenta och korrupta politiker.”

Til og med det svenske forsvaret er blandet inn i kampen mot mediers rett til å drive åpen journalistikk:

Totalförsvarets forskningsinstitut (Foi) har på uppdrag av Säpo genomfört en studie i syfte att få en bättre bild av antidemokratiska extremistmiljöer i Sverige. Studien är författad av Hannah Pollack Sarnecki, Anna Lioufas och Mathilde Jarlsbo.

Det brukes sterke ord og påstander i omtalen av legale svenske medier:

I rapporten står det bland annat att läsa att krafterna inom alternativmedia är fientliga mot det liberaldemokratiska systemet och försöker ”avskaffa eller underminera det liberaldemokratiska statsskicket”.

Detta genom att sprida ”konspirationspropaganda och desinformation”.

Bland informationen som sprids ser myndigheterna även ”avhumaniserande propaganda”.

Samnytt pekes ut

Rapporten har kartlagt alle alternative medier som de hevder sprer konspirasjonsteorier.
Disse teoriene inkluderer kritikk av masseinnvandring, klimakrise, gjengvold, politikere og LHBTQI-propaganda.

Det reageres også  på at alternative medier skal ha påpekt at de store mediene skjuler fakta og prøver å hjernevaske befolkningen, og at noen mener samfunnet er i forfall.

Når alternative medier snakker om den faktiske, demografiske endringen i Sverige, omtales det av sikkerhetspolitiet (Säpo) som konspirasjonspropaganda.

Foi ser även en problematisk spridning av budskap om nationalism, traditionella värderingar som kärnfamiljen och könsroller.

«Trusler mot det demokratiske samfunnet»

Fredrik Hallström, leder for kontraterrorisme i den svenske sikkerhetstjenesten, sier at studien vil øke kunnskapen om «truslene  mot det demokratiske samfunnet».

– Säkerhetspolisens uppgift är att skydda Sverige och vårt demokratiska system. Men det är hela samhällets uppgift att stå upp för det demokratiska samhället och motverka desinformation, spridande av konspirationsteorier och extremistisk propaganda, säger Fredrik Hallström i ett pressmeddelande.

I Norge har ennå ikke samrøret mellom regjering/sikkerhetspoliti/myndighetslojale og ukritiske medier kommet like langt som i Sverige.

Men mange vil oppfatte det som ett av flere skremmeskudd at redaktøren for Faktisk.no nå tar sin allerede omstridte rolle med overvåkning og kontroll/sensur av andres meninger et steg videre, ved å bli en del av PST.

Det var en særdeles dårlig dag for det norske demokratiet.

Les også: 

Redaktør for faktisk.no, Kristoffer Egeberg, går til PST

Sommerlesning! Bestill fra Document:

/>Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.