Sakset/Fra hofta

Justisminister Morgan Johansson (S) «lät som en scen ur Gudfadern», skriver Tino Sanandaji.

Sosialøkonomen Tino Sanandaji er ikke nådig i sin kritikk mot regjeringen etter YouTube’s sensur av dokumentaren om Socialdemokraternas brune fortid. Sanandaji sier justisminister Morgan Johansson (S) høres ut som en scene fra mafiafilmen Gudfaren.

Det var det kommersielle selskapet YouTube som fjernet Ett folk. Ett parti, men regjeringen går ikke fri, sier Tino Sanandaji.

Den svenske regjeringen utsatte i vår YouTube og dets eier Google for politisk press.

Bonnierkonsernet (som blant annet utgir Expressen og Dagens Nyheter) kjørte tidligere i år en kampanje mot ytringsfriheten på nettet, og lyktes blant annet i å stenge ned Granskning Sveriges YouTube-kanal. Etterpå krevde regjeringen at Google innførte «självsanering» mot såkalt «hatiskt innehåll» på internett. Riset bak speilet var skjerpet lovgivning.

Representanter for regjeringen hadde også et møte med blant andre YouTube.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sa Morgan Johansson til TT i mars.

(…)

«Bakgrunden är den senaste tidens kritik mot nätjättarna och deras bristande ansvar för att säkerställa vilket material som sprids på deras plattformar. Ett bra och konstruktivt möte ifølge Ben McOwen Wilson, Europasjef for Youtube”

Tino Sanandaji mener Johanssons uttalelser kunne passet i mafiafilmen Gudfaren. Ifølge Sanandaji er dokumentarfilmen om Socialdemokraterna «explosiv», fordi man har «grävt fram många citat få känner till».

«Det går inte att försvara detta med att Youtube är ett privat företag och att bara statlig ingripande utgör censur. Staten har lagt sig i genom att ett tag sen kalla in Youtube till ett möte och hota de att ta ned material. Morgan Johansson lät som en scen ur Gudfadern», skriver sosialøkonomen og samfunnsdebattøren Sanandaji på Facebook.

Sanandaji påpeker at Socialdemokraternas egen valgfilm på YouTube har ca 6.000 visninger, mens SDs film om Socialdemokraterna fikk nesten 200.000 på ett og et halvt døgn.

«Regeringen vill få ned inte bara det som strider mot lagen utan mot Youtubes egna regler, där Youtube arbiträrt avgör vad som är i linje med deras community-regler. Vi ser ett konkret exempel på vad Youtube stängde ned: En film med historiska arkivcitat socialdemokrater inte är stolta över och inte vill att väljarna ser», skriver Sanandaji.

Les også