Angela Merkel forstår ikke memer. Når du kommer fra DDR og er tysk, burde du forstå at drakoniske bøter for meninger ikke er smart politikk. De tærer vekk tilliten til deg selv som statsminister og det politiske systemet. Da dukker andre opp for å innkassere gevinsten.

Vesten har i hele etterkrigstiden skrytt av å stå for ytringsfrihet, i motsetning til kommunistiske systemer. De senere år har islamske stater fylt rollen som sensur-land.

Men noe holder på å skje. Big Techs klamme hånd gir andre land mulighet til å profilere seg som ytringsfrihetens forsvarer. Polen varsler en lov som stipulerer at Big Tech ikke kan straffe noe som er lovlig etter polsk liv. Et innlysende prinsipp.

Nå melder også Russland seg på. Et forslag har passert Dumaen som vil blokkere Facebook, Twitter og YouTube:

Russia ban on internet platforms: Russia might block internet-based platforms like YouTube, Facebook and Twitter! Lawmakers in Russia are thinking of allowing regulators to block social media platforms Facebook and Twitter and Google-owned video streaming platform YouTube if they find that these platforms have been censoring the content posted by Russian citizens, according to reports. A draft legislation in this regard has been passed in the lower house of the Russian parliament. The parliament released a statement saying that the authorities would have the power to target internet-based platforms upon finding them to be limiting information based on language as well as nationality.

Putin spiller på nasjonale strenger. Han vet det slår an. Men mer interessant er det at de landene som Vest-Europa anser for laverestående, inklusive Polen, ser sitt snitt til å profilere seg selv som mer tolerante. Det gir en voldsom dissonans.

NTB sendte ut en melding i helgen om forsøkene på å bryte opp Google og Facebook fordi de danner kartell og misbruker sin makt.

Men i de politisk korrektes verden er ikke Big Tech streng nok. Facebook får kritikk for å spre falske nyheter og hat!

Artikkelen avslører at AFP ikke er i stand til å erkjenne at Big Tech er deres allierte og gjør det tradisjonelle medier ønsker: stenge ned konkurrenter med et annet syn. Hva ville EU, FN og Biden vært i dag hvis det ikke var for Big Tech?

De fem store – Google, Apple, Facebook, Amazon og Microsoft – beskyldes ofte for å misbruke markedsmakt, betale for lite skatt, tyveri av innhold og for å true demokratiet ved å spre falsk informasjon.

Med frie tøyler, nærmest bunnløse bankkontoer og dyktige planleggere har noen av verdens største selskaper tilsynelatende kunnet gjøre som de vil. Det vil EU og USA sette en stopper for, og de utvider arsenalet i kampen mot gigantene.

Sammen har de skapt begrepet falske nyheter. Når AFP forsøker å skape inntrykk av at det er Facebook som sprer dem, er det et lett gjennomskuelig knep for å kamuflere eget ønske om sensur.

En rekke land har de siste årene fått øynene opp for utfordringene med falsk informasjon og hatprat som spres raskt på digitale plattformer.

EU vil innføre krav om at terrorrelatert innhold fjernes fra nettet innen en time. Tyskland truer med høye bøter til sosiale nettverk som ikke fjerner falsk informasjon, hatprat, terrorpropaganda eller overgrepsmateriale med barn.

Faktum er at EU og særlig Tyskland ønsker at Big Tech skal bli enda strengere. Det har ikke Facebook og Twitter noe imot.

De har vist sin hånd ettertrykkelig, og reaksjonen ute blant folk er voksende.

Hvordan vil de reagere når de erfarer at myndighetene ikke forsøker å forsvare ytringsfriheten, men faktisk vil at Big Tech skal stramme til enda hardere?

Hva når ytringsrommet er større i Polen enn i Vest-Europa? Ytringsfrihet kan gi EU et forklaringsproblem i forhold til egne borgere og utad.

Eliten har ikke sett dette komme. De forstår ikke at drapet på en skolelærer i Frankrike sier noe om kvaliteten på samfunnet, at myndighetene har overgitt ytringsfriheten til salafister. Den erkjennelsen sitter langt inne i Brussel, Paris og Berlin. Men folk som ikke har som yrke å lyve, har lenge sett hvor det bærer hen.

Big Tech har nok heller ikke forstått hvilket selskap de har havnet i. De tillater antisemittisme og oppfordringer til vold, bare det treffer de riktige.

Polen og Russlands skritt viser at det er i ferd med å åpne seg et politisk rom for å straffe Big Tech og forsvare ytringsfriheten. Hvem skulle trodd det for bare få år siden?

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.